Godt Nytår 2005 / 2006

1

Først dagbogsbemærkningerne. Det kan jo ærgre en, at ingen af de større medier har fået lyst til at skrive om bogen “Brudevæltelurerne”. Nu tror jeg ikke mere på at det sker. På den baggrund har det været sjovt at have været i Skævinge TV i 14 dage 10-12 gange i døgnet i deres udsendelse om julestuen på Folkemuseet her i december, hvor jeg fik lejlighed til at udtrykke min glæde over, at de på stedet solgte netop dén bog.
Jeg har i dag i Det Kongelige Biblioteks skrift “Magasin” læst talen til Jørgen Jensen, da han fik H.O.Lange prisen og hans svar. Han var en vigtig kontaktperson for os, da vi lavede bogen, og vi var ikke så lidt benovede over at han mødte op, da vi præsenterede bogen for pressen og dermed offentligheden. Det gjorde begivenheden ekstra festlig. På den plakat, der er blevet lavet i anledning af prisuddelingen, sidder Jørgen Jensen med lurer i baggrunden og i hånden har han en lur, og lur mig! om det ikke netop er den sjette lur fra Brudevælte, den i Sct. Petersborg som han sidder med!

2

Men dette skulle egentlig være min nytårshilsen. Den er såmænd ikke fra i dag – men har ligget ubrugt nogle år. Men jeg synes den passer godt til lejligheden. Så med denne lille historie ønsker jeg læserne Godt Nytår.

Europæisk Legende

Det var i og for sig et interessant eksperiment, som Vorherre på opfordring af Jesus havde sat i scene. Det var nemlig rygtedes til de hellige haller, at europæerne var tæt på at indskrive de kristelige værdier i deres fælles forfatning. Vorherre havde egentlig haft stor tillid til generationen omkring år 1900, men var blevet sørgeligt skuffet. På den baggrund lød efterretningerne som om de efterfølgende generationer havde lært noget af fortiden. Eksperimentet gik så ud på at lade den generation, som oplevede det forrige århundredeskifte møde den nuværende. Måske kunne begge lære noget. Dog, som historien viser, har endog Vorherre svært ved at gennemskue det menneskelige element. Ideen var jo, at de to generationer ved at mødes, skulle få en aha-oplevelse af de fællesmenneskelige kristelige værdier. Jesus kunne efter et kort besøg på jorden fortælle, at eksperimentet var gået helt skævt. Sprogvanskelighederne havde vel været til at overvinde. Men at hudfarven vejede så tungt, havde de guddommelige eksperimentatorer ikke taget højde for. De kristelige værdier var vel uden relation til hudfarve? Værre var, at den gamle generations adfærd og regler slet ikke blev genkendt som den nuværende generations umiddelbare forudsætning. Konfronteret med deres virkelige tip- og tiptipoldeforældre fornægtede nutiden familieskabet. Den gamle generations syn på ægteskab og familieskab, skyld og straf, mange børn, seksuelt samkvem før ægteskabet, holdningen “kæmp for alt hvad du har kært/ dø om så det gælder” – er i den grad nutiden fremmed. Sådan lød beretningen fra Jesus. At den gamle generation mest naturligt var blevet plantet blandt muslimer var logik, men her var eksperimentet løbet helt af sporet. Etiketten viste sig at være etikken overlegen. De kristelige værdier, hvis fornemste udtryk er sætningen ” du skal elske din næste som dig selv” måtte igen vente en tid på at blive europæisk virkelighed.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


%d bloggers like this: