Definition af en spånkurv

Apropos spånkurve – kender du en spånkurv? Du kan prøve at slå op i den nye elektroniske danske encyklopædi – her findes den ikke. Det er afslørende for de principper der ligger bag dette leksikon, desværre. Et leksikon skal ikke tilpasses det, som folk som flest slår op. Et leksikon skal netop svare på det, som ikke i almindelighed er kendt!
Den bedste definiton af en spånkurv,finder du i Dansk Husmoderleksikon fra 1949, skrevet af en fabrikant E.V.A. Nissen:

“Spånkurve fremstilles af 4-10 centimeter brede fyrretræsspåner, der flettes, presses i form og foroven holdes sammen af en noget kraftigere spån, der er fikseret med metaltråd. S. er forsynet med tilsvarende hank. Oprindeligt fremstillet i Sverige i simpel form og udførelse, nu også i Danmark. S. er den i handelen billigste form for husholdningskurve.”

“Presses i form” skal blot forstås som at den formes af de to spåner, indre og ydre, som foroven holder spånerne sammen.Det kan diskuteres, om den svenske kurv var mere simpel, eller rettere det var den ikke, den skånske og den danske kurv var ganske identiske. Spånkurve fra Dalarne blev ofte udført uden brug af søm og spånen var ikke høvlet men ‘revet’.

Om spånkurve – på engelsk

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


%d bloggers like this: