Ejvind A. Johansson – hvem er han?

ejvindA
20-04-2007
Der er mange ting man bliver fuldt oplyst om ved at gå på nettet. Nogle gange mindre end andre gange. F.eks. ville vi gerne vide noget om en stol. Fandt ud af, at det var en snedkermester Ejvind A. Johansson, som havde lavet den for FDB. Han er født i 1923 og man finder i hvert fald tre forskellige modeller, han har lavet. Pindestolen fra 1955 her som oprindelig er sort eller natur/lakeret, en teaktræstol med to slidser i ryggen og en lænestol. Var han svensker? Har han lavet mere? Hverken nettet eller bøger hjalp. I en bog står et spørgsmålstegn ved dødsår, så uvidenheden råder åbenbart.

Opfølgning på ovenstående
om Ejvind A. Johansson

Ejvind A. Johansson, tremmestol fra FDB MØBLER

20-04-2007
Hvis jeg nu havde søgt længe nok, var jeg havnet i Per H. Hansen og Klaus Petersen: Den store danske MØBELGUIDE. Men så var jeg også gået glip af en interessant personlig kontakt, som bragte mig videre. I nævnte bog finder man et foto af ham og otte linjer tekst samt foto og beskrivelse af tremmestolen. Såvidt jeg kunne overskue illustrationslistens
copyright-indehavere er hverken portættet eller foto af stolen nævnt og stammer så nok fra tidsskriftet Mobilia. Bogen er fra 2005 og en formodning om prisleje på 500-700 kr er måske rigtig nok – eller også forkert. Stolen var hos Piedestalden opført til kr. 1500,- forleden og anføres nu som solgt. Stolen kaldes ret udbredt skønt ikke i produktion. Den findes ofte på netauktioner og loppemarkeder.Her læser vi igen at han blev udlært møbelsnedker i 1942 og og desuden, at han havde afgang fra Kunsthånværkerskolen i 1949, og at han blev chefarkitekt hos FDB Møbler i 1956. Han har selvfølgelig tegnet en del møbler for FDB, og der står, at især stolene har opnået stor udbredelse. Vi får også at vide, at han har lavet en række møbler for snedkermester Ludvig Pontoppidan og snedkermester K.Thomsen til Københavns Snedkerlaugs Møbeludstillinger. Vil nogen vide mere, er det altså i kataloger og omtaler, man skal finde svar. I Noritsuga Oda: Danish Chairs finder man en enkelt side om Ejvind A. Johansson. Den stol som her omtales er ovennævnte stol med to slidser i ryggen, dennegang i bøg, ca. 1957 står der. “This well-designed, low-cost chair is a good example of the type of furniture sold by the Farmers’ Coopetrative Association.” Wau! – FDB som danske bønders indkøbsforening. (Bogen kan med fordel købes hos Amazon.com, i danske antikvariater sælges den for 700-1500 kr.!) Der er sikkert meget mere, som er værd at vide om hans virke. Hvorfor mon der ikke findes en bog som koncentrerer sig om FDB-møblerne, for ideen med dem var jo den bedste side af begrebet ‘dansk design’: Møbler for hvermand, ikke specielt for eliten og yuppierne. FDB Møbler udgav kataloger, som nok kunne danne hovedstammen i en sådan bog. Hvordan kunne de forresten finde på at smide et så godt ‘brand’ fra sig?

This entry was posted on november 2, 2014 at 4:23 pm: Google finder denne artikel – men det varer nok lidt tid inden den supplerende kommer lige så højt op på listen – så kan jeg jo skrive linket her https://perolofdk.wordpress.com/2014/11/02/hvem-er-ejvind-a-johansson-ii/. Hvad den gør er at bringe linket til denne artikel http://per-olof.dk/FDB_furniture.pdf som er en anmeldelse af bogen om FDB-møbler.

12 kommentarer to “Ejvind A. Johansson – hvem er han?”

 1. Karin wulff Says:

  Vedr. ovenstående arkitekt Ejvind A. Johansson kan jeg oplyse, at han er dansk. Han boede i sine sidste leveår i Ø. Tørslev v. Randers, hvor han også er begravet. Og ja, hvordan kunne man droppe produktionen af hans møbler? Navnlig tremmestolen er flot og klassisk.

 2. perolofdk Says:

  Tak for kommentaren, ja verden er mærkelig. men han var åbenbart en mand som ikke førte sig frem, det kan måske være forklaringen. Det er et af mine mest besøgte indlæg, så der må være stor interesse for ham hos nogen, kan jeg konstatere.

 3. Svend Erik Jessen Says:

  Hej!
  Vi har en sådan pindestol købt i FDB-Møbler på Vesterbros Torv i Århus sidst i 50erne. Den var da matsort og ualmindelig flot. Tidens tand, en omlakering og nogle løse pinde gør det nødvendigt at få den renoveret.
  Kan det betale sig? Og i så fald hvem kan anbefales til arbejdet?
  Venlig hilsen
  Svend Erik Jessen
  Tranebærvej 20 A
  8220 Brabrand

 4. perolofdk Says:

  @Svend Erik – tak for kommentaren. Det lyder ikke mere kompliceret end at enhver snedker, kan klare det – hvis hn vil! Du kan også søge på netttet og se, om du kan finde en lignende stol billigere, end hvad reparationen koster!

 5. Palle Schiellerup Says:

  Til rette vedkommende.

  Tror jeg har en sådan stol. På bagsiden af sædet står 119 og med rødt to bogstaver, hvor jeg tror det ene er et J.
  Er der tilsvarende eksempler?

 6. Ejvind A. Johansson og FDBmøbler « per-olof.dk skriver…2 Says:

  […] Ejvind A. Johansson – hvem er han? […]

 7. Om besøg på min blog 2010 « per-olof.dk skriver…2 Says:

  […] Ejvind A. Johansson – hvem er han? April 2007 6 comments 4 […]

 8. Carsten Møller Madsen Says:

  Arbejdede for Onsild Møbelfabrik sidst i 60erne. Model 50 (så vidt jeg husker) er en meget speciel og komfortabel spisestuestol som stadigvæg eksisterer. Samtidig tegnede EJ også for Gjern Møbelfabrik (Th.Jensen)

 9. Grethe Frølich Christensen Says:

  Jeg har 2 pindestole i sortlakeret bøg. Der har aldrig været løse pinde hvilket er imponerende. De er fremstillet for FDB 1962 der står ligeledes et 3tal på dem.

 10. Henny Larsen Says:

  Vi har 6 af EJ’s flotte spisestuestole fra 1963, der hedder Øjet, netop fra Gjern Møbelfabrik. I udlandet er den model meget efterspurgt og bliver der kaldt The Eye.

 11. perolofdk Says:

  Google finder denne artikel – men det varer nok lidt tid inden den supplerende kommer lige så højt op på listen – så kan jeg jo skrive linket her https://perolofdk.wordpress.com/2014/11/02/hvem-er-ejvind-a-johansson-ii/. Hvad den gør er at bringe linket til denne artikel http://per-olof.dk/FDB_furniture.pdf som er en anmeldelse af bogen om FDB-møbler.

 12. Anna Sophie Jessien Klarlund Says:

  Ejvind Johansson og hans familie boede i 60’erne/70’erne i Ørting mellem Horsens og Odder. Jeg kom I hjemmet, fordi min far, Otto Jessien, var venner med Ejvind. Min far var også uddannet møbelsnedker og efterfølgende møbelarkitekt på Kunsthåndværkerskolen i København. Han tegnede bla alt inventar til Aarhus Universitets byggerier i 50’erne, men ernærede sig senere som husarkitekt. Husker, at Ejvind havde en datter, som var jævnaldrende med mig, og som jeg legede rigtigt godt med.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


%d bloggers like this: