Velfærd uden fællesskab


Ideen bag velfærdsstaten var at velfærden sikredes ved fællesskab. P.t. hævdes det, at regeringen har overtaget socialdemokratiets projekt om velfærd for alle, og socialdemokratiet slås for at generhverve retten til projektet.
Det er naturligvis løgn at regeringens projekt er lig med det tidligere velfærdsprojekt.
Regeringen bruger ordet velfærd som et strategisk greb for at afvikle det tidligere. Regeringens mål er ikke velfærd ved fællesskab, men velfærd ved privatisering. Derved bliver der en eller flere restgrupper i samfundet, der ikke vil kunne få andel i velfærden, men disse grupper vejer ikke meget på stemmesedlen, da de fleste i landet lever i en glad illusion om, at de aldrig selv vil få denne særlige kærlighed at føle.
Når debatten i kølvandet på Naomi Kleins bog om chok- og katastrofe-kapitalismen når DK, kan vi håbe på, at der er nogle kloge hoveder, der formår at eksemplificere hende på danske forhold: Sygehusene, skolerne, radioen, energien. Hvor længe får vi lov til at have andelsvandværker, andelsboliger, almennyttige boliger – etc. etc?
Det vil blive nyttigt at se forandringerne hen i mod større privatisering, som det de er: Et kapitalistisk, ideologisk projekt langt fra camouflageordet ”kvalitetsforbedring”, ordvalget er ren strategi. Velfærd for den enkelte kapitalist er langt fra det samme som velfærd for alle i fællesskabet. Regeringens brug af ordet velfærd er rent ordrøveri.

Ps. Jeg bryder mig ikke om associeringen til tidligere tiders elektrochok-terapi, vistnok temmelig langt fra nutidig brug af denne behandlings-form. Det er selvfølgelig effektfuld på Yuo tube-strimlen Naomi Klein: Shock doktrinen:
When I finished The Shock Doctrine, I sent it to Alfonso Cuarón because I adore his films and felt that the future he created for Children of Men was very close to the present I was seeing in disaster zones. I was hoping he would send me a quote for the book jacket and instead he pulled together this amazing team of artists — including Jonás Cuarón who directed and edited — to make The Shock Doctrine short film. It was one of those blessed projects where everything felt fated.” – Naomi Klein

En kommentar to “Velfærd uden fællesskab”

  1. Naomi Klein interview i Ordfront « per-olof.dk skriver…2 Says:

    […] længe siden skrev jeg om naomi Kleins bog Chokdoktrinen  (30.9.07) og forudså, at en dansk debat ikke kunne begynde, før bogen var oversat. Ganske […]

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


%d bloggers like this: