Suset ved krigsdeltagelse


“Politiken skal have ros for at svare på, om man vil bringe et indlæg eller ej. Flere andre gør det ikke.” – skrev jeg, da jeg sendte dette indlæg. Men her i valgyran blev der næppe tid til det – så kommer indlægget her, nu har de haft det i de ti dage jeg ventede på Jyllands Postens reaktion, så må de have samme chance 🙂

Iben Melbyes kronik i Politiken (31.10.07) om ’suset i nyreligiøse bevægelser’ er det svært ikke at tilslutte sig. Den hypnotiske magt diverse religiøse bevægelser får over vore medmennesker bør modarbej-des.
Det lyder enkelt, fordi det løgnagtige i bevægelsernes budskab er så indlysende.
Spørgsmålet rejser sig: Fra hvilket standpunkt er det så indlysende? Hvor er det lige jeg selv står?
Man kan få den tanke, at bevægelserne er et spejl af os selv – vi står på selv samme usikre grund. Vi mener os ikke manipulerede, vi bedøm-mer og dømmer med fuld ret.
Vi har det let, når vi kan afsløre bevægelsernes ledere, som ikke lever, som de lærer. Hykler solidaritet med de fattige, mens de selv lever i sus og dus. Hykler kyskhed med pædofile overgreb på samvittigheden. Når den slags afsløringer ikke foreligger, har vi et problem. Det behøver ikke være, fordi afsløringen endnu ikke er sket, det kan forekom-me, at lederen selv er overbevist. Tænk, hvis det er os, der er den overbeviste, som ingen argumenter kan overbevise.
Det helt uhyggelige er så, at det er alt for snævert at tale om sus i nyre-ligiøse bevægelser. Suset søges da også i de religioner, vi allerede kender. Suset søges ikke mindst i politik og aller stærkest når politik og religion forenes. Hvis man skal lokke mennesker ud i krig, der ikke er begrundet i kampen for overlevelse her og nu, er det nødvendigt med den blanding. Den, som forsøger at afsløre det falske sus, får i nyreligiøse bevægelser navn af forræder, men har dog samfundet udenom at søge hen i. Den, som angriber grundlaget for en krigsførelse har ingen steder at gå hen og skal være heldig, ikke at blive stillet for en krigsret: I vore dage bortført til ukendt bestemmelsessted. Af-lytning og anden mistænkeliggørelse er slet ikke noget problem, disse forholdsregler er allerede i funktion. Er suset ved krigsdeltagelsen alle-rede den naturlige tilstand?

Per-Olof Johansson

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s


%d bloggers like this: