Skattekommission på bestilt arbejde.

- jeg arbejder videre med trappeopgangen i Museet fra Samtidskunst i Roskilde -

Meningen med en kommission må vel være at endevende et område og komme med nye tanker?

Økonomi går under navn af videnskab. Man kan vel ikke tænke sig en videnskab, som kun må beskæftige sig med, hvad regeringen bestemmer, skal anses for eksisterende. Når nu hele setuppet er opfundet af menneskene skønt under lang tid, selv den højhellige markedsøkonomi, så var det måske videnskabeligt set interessant, hvis nogen endnu engang gik tilbage til basis og tænkte over hvilke andre muligheder, der kunne udvikles – hvis vi ville og ikke hver gang tænkte: Jamen nu er vi her, hvor vi er osv osv og medlem af EU. Det andet – det er jo ikke videnskab.

Hvilken økonom med den personlige og faglige videnskabelige integritet i behold vil dog acceptere at sidde i en skattekommission, der får pålæg om ikke at vurdere muligheden for boligbeskatning. Eller andre lignende begrænsninger på tankevirksomheden.

Det kunne jo være at kommissionen kunne ende med at sige, at skat er pjat? Lad os lege lidt: Hvis man afskaffer skat og lader ”samfundet” uddele penge til dem der yder samfundsarbejde så er det jo slut med sort arbejde. Problemet bliver at holde styr på 1) at der kun udbetales så meget, som den samlede produktion giver basis for (skræmmebillede: Sovjetunionen, men logikken var jo i orden selv om kontrollen/overblikket ikke var det), 2) at der kun udbetales til de rigtige. De forkerte udbetalinger kalder vi ”sorte udbetalinger”, som der sikkert allerede er en del af. Ja, dette var jo bare et billede på tankens frie bevægelighed.

Eller måske betyder det ord ’kommission’, det samme som i handelslivet: At man videresælger andres varer, in casu regeringens? Nogen skal lægge navn til den videnskabelige fernis på et af andre besluttet projekt, for desto lettere at få vælgerne til at sluge kamelen.

 

c per-olof.dk

 

En forkortet version trykt i Information 29.11.07

 

Se dagens kronik i Politiken  af Morten Ejrnæs om den ‘gave’ til boligejerne som den førte politik kan opfattes som. Kronikken er dybt ironisk, i klartekst burde det hedde, at hæleren er ligeså god som stjæleren, og at der ikke er tale om en gave, men om stemmekøb for tyveri fra de samfundsskabte værdier.

Tags: , , , ,

2 kommentarer to “Skattekommission på bestilt arbejde.”

 1. harning Says:

  “Meningen med en kommission må vel være at endevende et område og komme med nye tanker? ”
  Jeg synes det er ret sødt, at nogen formår at bevare så naivt et syn på politikkens virkelighed 😀
  Selv har jeg altid været af den opfattelse at kommision i politisk sammenhæng udelukkende betyder a) lad os trække tiden, og lade som om vi laver noget seriøst og virkelig tænker. b) når kommisionen har udtalt hvad den mener – så ved vi hvad vi ikke skal beslutte.

 2. per-olof.dk Says:

  mnjaeee – det er vist snarere dette med at have den ideale fordring med i baglommen! 🙂
  Jeg vil vel bare på forhånd sige, at jeg anser de økonomer, som stiller sig til rådighed for en kommission af den karakter – for at være lakejer. men vil ikke afvise, at der kan nedsættes meningsfulde kommissioner!

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


%d bloggers like this: