Tanker er ikke toldfrie

klip af poj ©

Man siger, at tanker er toldfrie. Det er flot bogstavrim, og bogstaveligt kan det vel være sandt. Med mindre man da bærer tankerne uden på tøjet, som man siger. Eller vil købe en bog udenfor EU – de tanker er ikke toldfrie!

Udtrykket tager næppe så meget sigte på noget så konkret – det er i såkaldt overført betydning – det siger snarere, at du kan tænke, hvad du vil, uden personlige omkostninger. Det tror jeg er en fed løgn.

Det vil være dumt for sig selv at skjule, hvad man tænker, men at forestille sig, at denne tankestrøm blot løber parallelt med livet i den ydre verden uden forbindelse til denne vil være ligeså dumt!

Det er svært eller umuligt for andre at sige, hvordan forbindelsen skal være.

Jeg har de seneste par dage set udtrykket brugt i forbindelse med litterære udfoldelser med seksuelt tema. Det kunne med lige så god ret i tidens ånd have handlet om dyrkelsen af had.

Da sindets verden er større end hvad der kan rummes i 24 timer og endog i et kort menneskeliv, kan fantasien, af nogen kaldet tanken, let spille os et puds. Derfor er det dog stadigvæk ikke sandt, at tankerne er toldfrie. Vi bevæger os måske lalleglade ind i ekstasens slaraffenland og først når æselørerne vokser ud, altså for sent indser vi, at vi kunne have tænkt – anderledes.


per-olof.dk

Tags: , ,

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


%d bloggers like this: