Ønskes: Et royalt indspark i debatten

Vi venter på udspil fra dronningen


Da jeg overvejer, hvad kunne gøres, i debatten om kunstnere på finansloven, ender jeg med at ønske et royalt bidrag til debatten.

Jeg synes det er fint, at vi har det system vi har, med at nogle udvalgte kunstnere livsvarigt kommer på finansloven, som vi siger, og det er ok, den er indtægtsreguleret, men ikke falder helt væk, lige meget, hvor meget de tjener.

Egentlig burde samfundet have afsat et mindstebeløb til alle, et eksistensminimum, for fakta er, at vi vil hjælpe alle, som overhovedet vil hjælpes. Med aktiveringssystemet er man dog tæt på at vende tilbage til fortidens ”arbejdsanstalter”, desværre. Når man betænker, hvad hele den ende af systemet koster, kommer man nok ikke til at miste meget ved at etablere et eksistensminimum. Man tror, at mange vil benytte muligheden for at hænge ud – jeg tror snarere, det ville fungere som et iværksætterprogram.

Nå, men foreløbig har vi så den finanslov og det vil nogen ændre på. De kan slet ikke se vitsen med kunsten som noget særligt. Et indlæg af en fotograf i Politiken torsdag gav dette synspunkt meget godt. Og har man det som han, kan jeg i og for sig godt forstå tankegangen.

Som nogen af debattørerne har påpeget, er der ikke nogen problemer for Venstre i at gå ind for landbrugsstøtten, så den halter lidt.

Det som er svært – er debatten. Vi forsvarere af systemet har ikke megen pondus i forhold til det greb om en folkestemning, som kritikerne har.

Og så er det ærgerligt, at se forfatteren Henning Prins gå lige i fælden i kritiskportal.dk. Han prøver et nuanceret standpunkt, og når det så skal refereres bliver det til: ”Så lad mig lige sluttet med at sige, at jeg af fuldt hjerte tilslutter mig tanken om at nedlægge de såkaldte livsvarige ydelser. Kunstnerne må ud af den ydmygende rolle som tiggere og begynde at kræve noget for deres arbejde.” (Information 280208). Og med et kæmpe (flot) billede, hvor hele indlægget kunne have stået. Lad os nu håbe at læserne går ind og læser hans indlæg, hvor denne citerede svada ikke kan siges at være ganske dækkende. Og for resten – der er da gratis adgang til kritiskportal.dk? Bob bob –

Selv med eksistensen af de livsvarige ydelser er der rigelig antal af folk, der må skaffe penge på anden måde. Disse måder er vist ikke mindre ydmygende. Ham fotografen er da ligeglad, han skal pt ikke ”bruge” kunst og så falder der ikke en klejne -. Det er ikke nok med en ”pris” og at ”forlange” – varen skal også ”sælges”.

Hvis den debat forsætter – så tror jeg kronprinsen skulle tage en pause fra OL-snakken og lige sætte nogle ting på plads. Måske mor kunne lægge ham ordene i munden om kunstens nødvendighed for nationens overlevelse. Jf. hvad  Frederik den VI – hvis det var ham – sagde efter statsbankerotten 1813 – da nogen foreslog at skære støtten til kunsten væk: “Vel er vi fattige, men derfor behøver vi ikke at være dumme !”  

per-olof.dk

Tags: , , , , , ,

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


%d bloggers like this: