KL-aftale logisk vrøvl

10.jpg10.jpg

13-03-2008

I politik væves der tit udenom. Politikerne siges at se på resultater, så manglende logik er ingen hindring. Vrøvl kan være prisen på et kompromis. Det må være grunden til, at det såkaldte aftalesystem mellem regeringen og kommunerne, som egentlig er en aftale mellem regeringen og Kommunernes Landsforening, helt uden journalistisk dybdeboring har kunnet køre i årevis.

Jeg har prøvet at rejse debatten om logikken i det påståede system, men der er ingen der vil lege med..

Netop i skrivende stund har KL kommunalpolitisk topmøde i Aalborg. Nu må det ikke hedde delegeretmøde mere, som om det skulle gøre en forskel. Forskellen er vel, at man i vore dage tror at man skal finde en form, der let glider gennem den journalistiske pølsemaskine.

Morgenen starter på DR’s P1 med KL-formanden Fabrins kritik af regeringens holdning til den såkaldte overskridelse af seneste aftale med regeringen. Er der så en journalist der spørger, hvordan det såkaldte system overhovedet skulle kunne fungere, logisk set? Nej, for journalisterne læser kun hos de autoriserede og ikke hos undertegnede.

I ’Nyhedsmagasinet Danske Kommuner’ nr. 6 – 2008 – igen et knæfald for pølsemaskinen, engang hed det bare ’Danske Kommuner’ – slår de tidligere ministre Britta Scahll Holberg, Venstre og Thorkild Simonsen, Socialdemokraterne et slag for ’aftalesystemet’: ”Stå vagt om aftalesystemet”. De påstår, at ’systemet’ har fungeret godt. Simonsen tager endda æren af at have indført det sammen med Evan Jensen i 1980’erne, også han som Simonsen tidligere formand for KL. Det er da rigtigt, at ’systemet’ kom til at omfatte hele budgettet i 80’erne. Men fakta er, at det startede medaftaler om investeringsrammer i midten af 70’erne. Der var egentlig mere logik i netop dem, fordi de blev udmøntet for hver kommune for sig. Man foregav overfor kommunerne, at de var forpligtet af aftalen. Som svar på en klage fra mig, slog Ombudsmanden fast, at aftalen var retligt uforpligtende – og derfor lovlig! Det gælder så alle lignende ’aftaler’ siden.

Uanset påstanden om, at ’systemet’ har fungeret godt, står det fast, at aftalerne for kommunerne under et, kun kan overholdes, såfremt den enkelte kommune læser den som gældende for hver enkelt kommune. Da der var mange kommuner var det måske ikke helt så åbenbart som nu med færre. Fordi mange kommuner ikke gik til grænsen udjævnedes eventuelle overskridelser af budgetrammen.

Det korte af det lange er, at det er logisk selvmodsigende, at aftale indgås ”under et”, når sammentællingen først kan ske, når de selvstændige kommuner har vedtaget budgetterne – ingen kan jo kende resultatet før beslutningen er taget!

Jeg kan forstå, at politikerne ikke vil diskutere logik, men at journalisterne hopper på den limpind – det forstår jeg ikke og det har jeg ikke respekt for.

Per-Olof Johansson, Lillerød

ps. Man kan idag følge debatten i KL på nettet

Tags: , , , , , ,

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


%d bloggers like this: