Fra dagens aviser – om syg journalistik

Kommunerne på vej ud af Paradiset. Foto: mp. Kirkerup Kirke

Bjarne Gårdsvoll har et godt læserbrev i dagens Politiken, hvor han spørger, hvorfor en omtale af skattetrykket ikke følges op af en artikel af, hvad vi får for skatten. Sverige har måske et lavere skattetryk, men svenskerne betaler f.eks. for besøg hos lægen – osv. Godt Bjarne! (For nu ikke at skære alle over en kam: Nyhedsavisen forsøger idag at få ydelserne med ind – sådan la-la.)
Når vi ikke får denne opfølgning, så er det selvfølgelig fordi den form for seriøs behandling  af et emne ikke journalistisk set er in. Den kræver for megen research.
Dagens eksempel er Kommunernes Landsforening, som netop holder delegeretmøde, i år kaldet ‘topmøde’. Formanden holder en kontroversiel tale, som måtte være forsidestof, fordi den afslører dyb splittelse mellem regeringen og dens bagland på det fundamentale punkt, hvordan skal samarbejde kommuner versu regering arrangeres? Jo men Politikens leder tager da netop KL op?  Ja udfra et punkt som kan skabe mest debat, nemlig formandens påpegning dagen før af, at hvis der ikke kan findes hænder nok til hjemmeplejen, tvinges man til at skære ned på servicen f.eks. rengøringen. Det er noget vi kan forstå! Det der er kernen i konflikten nemlig den fra kommunernes dagligdag så kendte ‘fra-sag-til-sag’ behandling ikke slår til – mere – hvis den nogensinde har gjort det. Der må et systemskifte til og dette systemskifte er Folketingets ansvar. Rammerne for den kommunale økonomi kan ikke fastsættes ‘under et’ og så forventes udmøntet tilfredsstillende af hver kommune for sig. Det kommunale selvstyre må tænkes om fra bunden. Alternativet til det nuværende rod er ikke en central overtagelse af kommunerne men nytænkning. Denne konfrontation skulle journalisterne kunne afdække – istedet render de bare rundt med limpinden, vogter nidkært over ikke at fornærme deres kilder, hvad enten de nu sidder i centraladministrationen eller i kommunerne. Det er ikke et spørgsmål om en stærk opslutning fra kommunerne om de aftaler , KL indgår med regeringen – især ikke med den systemfejl disse har.
Borgmesteren i Hørsholm Uffe Thorndahl bakkede på topmødet Erik Farbrin op – og gik til angreb på finansministeren under devisen: Du skal ikke kaste med sten, når du selv bor i et glashus. Han trak så en gevaldig budgetoverskridelse frem fra finansministerens tid som amtsborgmester i Frederiksborg Amt. En budgetoverskridelse som bl.a. havde sket ved at bruge penge, som slet ikke var bevilget! Når denne vinkel på finansministeren rammer avisen, så er vi endnu tættere på: For Thorndahl angreb også finansministeren for i sin tid som amtsborgmester at have brugt amtets midler til privatforbrug – ganske vist ikke i noget overdådigt omfang, men dog. Denne sag får i Frederiksborg Amts Avis, som ellers maner til besindighed i debatten mellem regering og KL, plads på forsiden og to sider inde i bladet!
Når man så sidder der med sine seriøse indvendinger mod budgetsamarbejdsformen stat og kommuner imellem, er respekten for journalistikkens udfoldelser naturlig ganske lille.
I Information kan jeg slet ikke finde noget som helst om Kommunernes Landsforening. Nu skal det ikke komme an på den ene eller anden dag – en notits må der vel være, som jeg har overset. Søgningen på netavisen gav intet resultat.

Tags: , , , , , , ,

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


%d bloggers like this: