Demokratikanon en uting

Tegning 1:1

Dette er ikke en kanon! Tegning © per-olof johansson

 

At diverse religioner holder sig med en kanon for, hvad der skal forstås som de hellige skrifter, det er da til at forstå. Men en ’kulturkanon’ og en ’demokratikanon’ er uting i et frit demokratisk samfund.

Grundlov og øvrige love er demokratiets kanon. Ideen er, at andre kanoner de udover er borgernes egen sag, når de blot holder sig indenfor lovens rammer.

Derfor er det betænkeligt, hvis demokratiet begynder at udsende vejledninger under navn af ’kanon’, hvor det er en privatsag at danne sig en kanon – hvad enten det er kultur eller demokrati som er emnet.

I forordet til den såkaldte Kulturkanon skriver kulturminister Brian Mikkelsen: ” Kulturkanonen er en fælles bagage, som vi hver for sig kan have forskellige meninger om”.

I forordet til den såkaldte Demokratikanon skriver statsminister Anders Fogh Rasmussen: ”En kanon er ikke en færdig facitliste”.

Jamen – det er jo godt de mener sådan. Men det må da være en sær kreds af rådgivere de har omkring sig, når de ikke har slået i bordet og sagt, at så er der f.g.m. ikke tale om en kanon! Kald det debatoplæg, inspiration, ja der er mange muligheder – men kanon er det ikke.

Kanon er det ikke!

Officel side
Privat side: demokratikanon.dk

Tags: , , , , , , ,

6 kommentarer to “Demokratikanon en uting”

 1. anita thomhave simonsen Says:

  Hej Per-Olof!

  Det har du fuldstændig ret i…nu går det da også helt over gevind med alle de der kanon indenfor alting……er det for at få indført faste værker i pensum på skolerne at regeringen er så vild med kanon-begrebet….eller tror de at de derved vinder værdikampen bare sådan ? Jeg det var lige de tanker jeg kom på ved at læse dit indlæg…..og en demokrati-kanon synes jeg er langt ude…..

 2. perolofdk Says:

  …man ville jo gøre op med ekspertvældet 🙂 Hele konceptet er galt – og værre bliver det så, hvis der er faktafejl!
  Netop i dag går en historiker Torben Svendrup ud med kritik i Kristeligt Dagblad af selve det saglige indhold – så bliver det da helt til grin uha…. Han giver desværre ingen konkrete eksempler, men de står måske i papiravisen. Men jeg mener også at have mødt en lignende kritk fra anden side, men jeg fik ikke sakset indlægget, men jeg hører gerne om det fra andre..
  Også radioen har fat i fejl, der står en forkert dato for EF-afstemningen i 1972..hvem kan dog glemme at det var 2. oktober.
  Men mon ikke der kommer en rette-bog, når alle fejl er kommet på bordet.

 3. harning Says:

  Men vist passer det fint i tråd med regeringens ønske om at vi alle skal ensrettes i passende små rammer. Det er da dygtig gjort. 😀

 4. harning Says:

  Og når nu de skærer på forskning og uddannelse, så er det jo også god at alle så kan få en fælles almendannelse – med lidt held kan vi så også droppe folkeskolen og hele dens muligt lange pensum…

 5. harning Says:

  Morgenens quiz:
  mangler et (t) og et (u)

 6. perolofdk Says:

  quiz svar: god forstår man udmærket som godt – og muligt det opfatter jeg som ironi, hvis der mangler u såee er der vel det t vi skal bruge i god? Pyt – det dårlige ved nettet er, at man kan få fyret noget for hurtigt af – det gode er, at hvis det er alvorligt kan det rettes, i modsætning til fejl i avisen –
  apropos: Jeg opfordrer til , at vi bruger det nye linksystem, som i hvert fald fungerer på Information og Politiken, hvor et link fra en blog placeres under det indlæg i avisen, man linker til. Dvs man er selv herre over sit indlæg, hvis der skulle blive behov for korrektioner eller at slette det rent av! Jeg forestillede mig engang et debatforum, hvor man placerede debatindlægget på egen server og så sendte linket til modparten, som satte linket på sin side, netop for at man selv kunne være herre over sit indlæg. Dette ser jeg altså nu realiseret ad teknisk vej – smart.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


%d bloggers like this: