Per Nielsens digte

profil © per-olof johansson

Kunst og design

Jeg var på kunstudstilling i Frederiksborghallen, hvor der dels var en censureret udstilling dels stande fra en mængde gallerier. Det meste var interessant, så måske er det mængden, der får en til at overveje – Jamen hvor er det nødvendige?
Min mening udmøntede jeg i at sige, at der var for meget design over kunsten, lidt summarisk sagt.
I dag omtales så den årlige Forårsudstilling på Charlottenborg, hvor hovedansvaret åbenbart har været lagt på en designer, ifølge Politiken. Så det er vel en tendens i tiden. Jeg tænker at design godt kan være kunst, men at kunst er noget andet end design. Kunst er noget langt mere omfattende end en hvilken som helst design. Samme designer kritiserer de danske kunstnere for i for høj grad stadig at være bundet ved håndværket. Han misser åbenbart ganske, at hånden på en helt anden måde end computeren kan stå i forbindelse med værket. Der kommer så at sige mere med, når en vase formes af hånden i leret end når den tegnes på comuteren. Desuden er det jo ikke et valg enten-eller. Selv er jeg ved at scanne ældre ting ind med den hensigt at formidle det på nettet. Jeg har da også i lang tid scannet ting, som så er videreforarbejdet på pc’eren. Der er mange virkemidler til rådighed på pc’eren, men som sagt den direkte fysiske forbindelse til produktet får man ikke. Du kan få et farvestrøg til at se ud præcis som et strøg med oliekridt, du har ikke din vægt bag!

Apropos: Politiken anmelder Forårsudstillingen Charlottenborg 13.4.2008

Per Nielsens digte

 

Ord til rejsende i Europa, illustreret af Kjeld Ulrich

Hos Galleri Rasmus udstillede de mange billeder af Kjeld Ulrich og havde flere bøger med hans billeder. Det interesserede mig i særdeleshed, at han har illustreret et udvalg af Per Nielsen-digte: ‘Ord til rejsende i Europa’, udgivet af Galleri Rasmus. Han er ikke en larmende digte, han er både lige-ud-ad-landevejen og underfundig.Man plejer at sige, at den og den forfatter ‘fortjener læsere’. Jeg ville gerne udtrykke det omvendte – det er jo læserne som vinder på bekendtskabet! Når du er på nettet, er du så heldig at du har direkte adgang til hans produktion, idet jeg i Splints & Co nr. 5/2 2001 har publiceret et større udvalg af hans digte.
Hvorfor ikke tage chancen og læse dem? Skriv et par stykker ud og læs dem i toget på vej til arbejde.

Skamplet på Kina

Jeg fik i 1991 publiceret et digt om Tibet” i Information. Jeg prøver at jodle lidt med den belærende form. En skribent i Information i dag prøver at samle sammen på, hvorfor det af alle undertrykte især er Tibet, som optager os. Han har sikkert ret i, at andre kunne kræve samme opmærksomhed. Men det er vel ikke det samme som, at Tibet ikke kræver opmærksomhed! Nu er digtet i hvert fald ikke af ny dato og har stået på nettet siden 1996, og hvis tingene har ændret sig, er det kun til det værre.

Retur fra Information

En debat i Information omkring et billede på bagsiden af avisen på kvindernes internationale kampdag 8. marts fik mig til at gøre op, hvad jeg selv egentlig mener om nøgenhed i al offentlighed, som har fået navn af “pornoficering”. En indsigelse Øv Information fra Drude Dahlerup fik mig til at skrive. De ville ikke trykke min artikel, da de anså debatten for afsluttet. Nu har mit bidrag nu et videre sigte end den bagside, men man skal da ikke kimse af, at man overhovedet får et svar! Foreløbig lægger jeg den ikke ud på nettet. Skulle nogen have fulgt debatten og også være interesseret i mit synspunkt, sender jeg gerne pdf-filen på opfordring.

Tags: , , , , ,

2 kommentarer to “Per Nielsens digte”

  1. anita thomhave simonsen Says:

    Hej Per-Olof!
    Dejligt at læse din holdning til design og kunst og jeg er ret enig med dig i din definition af kunst som noget mere end bare design…der kan til tider gå for meget design i det i disse tider….

  2. perolofdk Says:

    Idag ser jeg synspunktet fulgt grundigt til døres i Information af Meike Diederichsen: Dansk Design en kolos på lerfødder – ja det er helt tydeligt, at folk ved skrivebordene har alt for megen magt.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


%d bloggers like this: