Krigen mod terror – og mod tortur

Indledning til Informations ineterview med Bobbitt
Indledning til Informations interview med Bobbitt

Den amerikanske (USA) forfatter og professor Philip Bobbitt som har skrevet en meget omtalt bog om terror, bliver interviewet i Information i dag.
Han siger, at tortur skal forblive forbudt ved lov. Men desuden siger han, at man skal lovgive, så det alligevel bliver muligt at udøve tortur. Det hænger jo ikke sammen.
Der er to væsentlige grunde til at forbyde tortur:
1. Tortur er umenneskelig for både offer og bøddel.
2. Under tortur kan hvem som helst bringes til at påtage sig skyld for hvad som helst. Derfor duer argumentet med ” hvis det kan redde tusinders liv” overhovedet ikke. Det er det samme argument som torturbødler har brugt til alle tider. Om ikke andet viser perioden med hekseforfølgerserne, hvor falsk ‘argumentet’ er.

Tags: , ,

5 kommentarer to “Krigen mod terror – og mod tortur”

 1. anita thomhave simonsen Says:

  Hej Per-Olof !

  Jeg går også ind for at man skal forbyde tortur ved lov….derfor skal man selvfølgelig ikke være så blåøjet og tro at det så forsvinder ( tror jeg selvfølgelig heller ikke du gør)…men det er ikke acceptabelt at man tilllader tortur og dit argument er absolut nok for mig….det har nemlig ingen hverken præventiv eller sandhedsfremkaldende virkning….har dog ikke læst omtalte bog…

 2. perolofdk Says:

  hej Anita – jeg har heller ikke læst bogen, men syntes det var mest fair at henvise til anmeldelsen i Information, når man nu ikke han henvise til interviewet, som af en eller anden grund ikke er lagt på nettet. Det er interviewet jeg har læst, og jeg burde citere anden halvdel af anden spalte på side 15, som jeg syntes var lidt langt at skrive af. Han siger lidt senere i interviewet, at han beklager, at nogle læsere af hans bog sidder tilbage med det indtryk, att han skulle mene, at tortur bør være lovligt. “Det skal det ikke..” Alligevel plæderer han for, at tortur kan være forsvarlig og give resultater – blot må det så efterfølgende bedømmes af en domstol! “Man siger”at man ikke kan få brugbare informationer ud af mennesker, der er bange. Det er bare ikke rigtigt.” Det viser at han tror på tortur. For mig at se svarer det til, at plædere for at slå bunden ud af et skib for at få vand!

 3. harning Says:

  Ude af kontekst.
  Men hvor blir du af du?
  Ikke et indlæg i dagevis…
  Er du faldet i søvn? For du er vel ikke syg?
  Uanset så er du altså nødt til at vågne op – for du skal jo i kongens have og læse imorgen. 😀

 4. perolofdk Says:

  – Ups! Harning læs svar den 29.8.! 🙂

 5. harning Says:

  øh, hva?
  Du er jo vågen. 😀

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


%d bloggers like this: