Lurburet i Danmarks Oldtid

 

Lurburet i Danmarks Oldtid på Nationalmuseet c poj
Lurburet i Danmarks Oldtid på Nationalmuseet c poj

 

Nationalmuseet har nyopstillet Danmarks Oldtid. Det har de gjort så godt, at man nødigt vil kritisere. Lad os derfor kalde det: Evaluering.

Min særlige interesse var knyttet til at se nyophængningen af bronzealderlurerne, hvad ikke bør undre nogen, når adressen er Allerød, indenfor hvis kommunes grænser det første og største fund af lurer er gjort. Den gamle ophængning var egentlig ganske illustrativ, dens fejl var mangel på vedligehold, blandt andet med forkerte stedoplysninger. Men i et landskabspanorama måtte man forestille sig lurerne steget op af mosen til nyt liv!

Hvad ophængningen denne gang går ud på er svært at forestille sig. Man må tro at kreativiteten er sluppet op. Ordren har lydt på, at samtlige Nationalmuseets lurer skulle udstilles, helst uden at tage plads op og helst uden associationer til smørpakninger og Frederikssund-vikinger. Nu er det kommet til at ligne en ormegård, helt uden respekt for lurernes egenartede design, som fuldstændig drukner i den meningsløse ophængning. Der er hele vejen igennem udstillingen en udmærket læselig skiltning, men i lurburet er det ganske uoverskueligt hvilke lurer, der henvises til. Konklusionen må være kort: Om igen. Hurtigst muligt!

For museets øvrige afdelinger foreligger der gode vejledninger. Det gør der ikke for den nyopstillede oldtid. Den er ikke lavet, og det svar, jeg fik, gik ud på, at den kom om et år eller måske to – hvis der blev penge til det! Man kan da ikke spise publikum af med den kortfattede dansk/engelske ’Danmarks Oldtid på 60 minutter! Her er hurtig indsats fra bevilgende myndigheder nødvendig. Man kan da ikke ofre penge på at sende en kulturkanon rundt til højre og venstre og så ikke have en vejledning til vores samling af kanonen over alle kanoner: Danmarks Oldtid. Det er rent til grin Kulturminister!

 

Seks lurer fra Allerød

 

Tags: , , ,

2 kommentarer to “Lurburet i Danmarks Oldtid”

 1. harning Says:

  Altså, som billede betragtet synes jeg det er rigtig flot som de svæver der… Som oplysning på et museum fremstår det, som du også siger, totalt meningsløst og forvirrende og bør naturligvis laves om.

 2. perolofdk Says:

  – ja måske har designeren glemt hvad opgaven var og kun tænkt på synet..
  Steffen Heiberg skrev i Politiken 1. juli 2008:
  “Jeg kan ikke lide udstillingen af bronzelurerne, der er smækket sammen i en alt for lille montre. De er filtret ind i hinanden, som var det metalskrot, og man mister fornemmelsen af, at de hører sammen i par. Det må kunne gøres bedre.”

  Så kan det jo egentlig ikke siges tydeligere. Men jeg tror ikke, der sker noget. I den gamle opstilling var der en forkert skiltning, og vi var flere der gjorde opmærksom på det, men der var så store bureaukratiske vanskeligheder med at ændre en så lille ting, at det aldrig skete.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


%d bloggers like this: