Det stod i avisen

Fosiden af bogen 'Det stod i avisen'

Fosiden af bogen 'Det stod i avisen'

 

 

 

Det stod i avisen – Sven Hansen har skrevet denne bog på grundlag af sit blik i 100 års avisartikler, med den hensigt at give bedsteforældre og andre nogle saglige referencepunkter fra tidshistorien, når den egne historie skal fortælles.  Det er så ikke kun de store begivenheder, men også mindre hverdagsnotitser, som har fanget hans opmærksomhed.

Når vi gamle skal fortælle, har vi måske en smule styr på den private rækkefølge, selvom også det kan knibe. Siden at relatere det til den ydre samtid kan være lidt svært. Et besøg på et loppemarked kan vække erindringer, man ikke vidste man havde. Sådan kan denne bog også virke. Ja sådan var det, og så går erindringen fra det ydre til det egne.

Bogen vil kunne bruges af ældregenerationen selv – men også af børn og børnebørn til at stille spørgsmål ud fra. Man kan vælge indgang ud fra sine interesser, og et kapitel med sammenlignende statistik vil kunne fange enhvers interesse.

Jeg kan ikke overskue, om det er et handicap, at udvælgelsen udelukkende er sket fra Berlingske Tidende, men det spørgsmål kan måske i sig selv give anledning til samtalen!

Forsiden er noget af et fund, udformet som en rejse i rubrikoverskrifter landet igennem. Den fantasi måtte godt også i det indre have præget bogen, som virker noget fersk. Dette ufortalt – har bogen mange gode sider og fortjener at blive brugt efter sit formål.

En vej til yderligere inspiration kunne være at læse andres erindringer – og ikke nødvendigvis de erindringer af kändisser, som for tiden er så populære. Foreningen Danmarks Folkeminder udgav en årrække en serie under navnet ’Folk fortæller’, og her kan man jo vælge bidrag fra den tid eller den egn, som man selv kommer fra. Man kan også på biblioteket låne ’Ask, Tidsskrift for Dansk Folkekultur’ som udkom i årene 1984-1994, og hvor hovedparten af stoffet også er folks egne, selvskrevne fortællinger. Da den enkelte beretter selv har copyright på sin historie, kan jeg ikke bringe eksempler af disse beretninger på nettet, men man kan læse om tidsskriftet på denne hjemmeside.  http://www.geocities.com/Athens/2344/askinv.htm

 

per-olof.dk

 

Omtale i Birkerød Avis

Reklamer

Tags: ,

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


%d bloggers like this: