Overvejelser om Pia Kjærsgaards udfald mod kunsten

Del af udsmykning i forbindelse med haveudstilling i Frederiksborgg Slotshave
Del af udsmykning i forbindelse med haveudstilling i Frederiksborgg Slotshave

Per-Olof Johansson 

 

Når Pia Kjærsgaard i et Interview i Politiken forundres over, at de fleste kunstnere er venstreorienterede, kan vi andre undre os over, hvor hun ved det fra. Kunstnere stræber måske i bred almindelighed efter at lave noget ud over det sædvanlige. Og i Danmark er det vel sådan, at er man anderledes end det flertal enhver antager man selv tilhører – så er man venstreorienteret. Hvilket selvfølgelig slet ikke behøver være tilfældet, bare fordi man ikke stemmer på Pia Kjærsgaards parti.

 

Dansk Folkeparti har synspunkter på kulturen. Så er det folket kan spørge: Hvor er den højskole, som partiet har søsat? Hvor er det kulturtidsskrift, partiet har lagt grunden til? Måske kunne man alliere sig med Henrik Dahl, som også har været ude efter Kunstfonden.

 

Nogen kunst provokerer. Dog bliver vel ikke derfor enhver provokation kunst. Selvfølgelig har Pia Kjærsgaard lige så god ret til at udtale sig om kunsten, som kunstnere har ret til at udtale sig om politik. Hvad hun dog ikke mener, de har. Som kulturministeren peger på i interviewet i Politiken, var det et mere passende emne for debatten, hvordan kunststøtten skal indrettes, end debat af gamle, nu museumsmodne provokationer. Pia Kjærsgaard vil have andre kunstnere på banen. Der er bare det, at det er hendes parti for lille til at bestemme alene. Det er jo ren demagogi af første klasse, at kalde det parti ’Dansk Folkeparti’. Det navn burde aldrig være godkendt, i lighed med at et parti, som ville kalde sig ’Dansk Folkekirkeparti’, ikke ville få dette navn godkendt.

Kulturministeren siger, at det er for dårligt, at en tredjedel af landets befolkning ikke har kontakt med kulturlivet. Nu lever vi i et frit land, og folk må vælge deres referencer, som de vil. Jeg kan da kun være tilhænger af, at ingen skal kunne sige, at den manglende kontakt skyldes, at de resterende to tredjedele af befolkningen har villet beholde kulturlivet for sig selv. Så mærkeligt det end må lyde i Pia Kjærsgaards ører, så er Kunstfonden netop et forsøg at afværge, at kunsten isoleres i og for en elite…

 

Pia Kjærsgaard taler om en elite som stryger gevinsten og de indflydelsesrige poster til sig selv og vennerne. Det er jo tom snak, så længe det kun er Klaus Rifbjerg, der igen igen skal udpeges. Vi trænger til, at nogen anden fra kultureliten end Klaus Rifbjerg river retorikken fra hinanden og fortæller, hvordan det virkelig forholder sig.

Reklamer

Tags: , ,

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


%d bloggers like this: