Nettilgængelige bøger

Forsiden: Ordløst - 119 danske digtere i ebog fra 2009
Forsiden til antologi udgivet som ebog i 2009 med 119 danske digtere

Siden world wide web begyndte at folde sig ud i begyndelsen af 90’erne, har den oplagte mulighed været, at tekster kunne stilles til rådighed for et langt større forum end den trykte artikel, den trykte bog. Hvad der ydermere har karakteriseret www er, at mange flere har fået adgang til offentligheden med materiale, end når de skulle rundt om det trykte medie. Sandheder der var åbenbare over hele verden også i Danmark fra midt i halvfemserne, altså for over 15 år siden!

Derfor overraskes jeg, når jeg i Kristelig Dagblad 7.8.10 læser, ”For første gang i Danmark udkommer en digtsamling udelukkende elektronisk”. Historien kører med lignende udsagn flere steder, måske med afsæt i en pressemeddelelse fra forlaget Lindhardt og Ringhof.

 Mange ved meget mere om dette emne end jeg, men hvad jeg vil diverterer med, kan da holde sig til mine personlige erfaringer i så henseende. Men jeg er blot en blandt mange!

Læs videre her: http://per-olof.dk/bognet.pdf

Reklamer

Tags: , ,

7 kommentarer to “Nettilgængelige bøger”

 1. Bjarne Kim Pedersen Says:

  Måske når man står på sit eget bjerg kan man ikke skue hvad der ellers foregår.
  “Ikke hørt, ikke set, hvis det ikke lige rammer min pc på mit redaktionslokale.”
  Heldigvis foregår der meget mere rundt i verden.
  Men alle os, som ikke vil være afhængige af bestsellerkulturen, hvor den eneste kvalitetsmåler er salgbarhed, ved hvor meget der foregår.

 2. Per-Olof Johansson Says:

  – Tak Bjarne – der mangler i WordPress sådan en knap ved kmmentarerne ‘I like this comment!’ 🙂

 3. perolofdk Says:

  Jeg har fået en mail fra Dorte Washuus Bundgaaard, som skrev artiklen i Kristeligt Dagblad, og hun giver mig ret i, at der er udkommet andre digtsamlinger elektronisk og at hun burde have skrevet ’første gang, at en etableret forfatter på et etableret forlag udelukkende udkommer som ebog.’ Og det var jo også noget i den stil Nils Thorsen skrev i Politiken.
  Det gør naturligvis en forskel, selvom sprogbrugen lægger op til en debat om, hvad der skal kaldes ’etableret’, og om hvilken vægt der skal lægges på det forhold i nyhedsdækningen.
  Hvad jeg mener om netop disse to sidste forhold, fremgår vel af min ovenstående klumme. Og den følgende kommentar!

 4. perolofdk Says:

  Kristeligt Dagblad tager i dag (9.8.2010) med anledning i udsendelse af Peter Poulsens bog som elektronisk, pennen i hånd for i lederen at drage i kamp for papirbogen. En kamp vi er mange der kan tilslutte os, men som på ingen måde vil stoppe udviklingen og brugen af e-bøger.
  I grunden handler sagen om penge – hvem skal betale en udgivelse. Havde Peter Poulsen ikke accepteret arrangementet, var hans bog åbenbart ikke udkommet. Lederen siger, a t ’der findes politisk redskaber, hvormed man kan forsvare papirbogen. Og det bør man’. – uden at komme nærmere ind på hvordan. Men når pengene kommer ind i billedet, hvem vil da stå med ansvaret for at støtte bøger, som man ikke har tillid til kan sælges? At tvinge bibliotekerne til køb af et vist antal kræver også penge. Og selv hvis de foræres til bibliotkerne – har bibliotekerne en anden mening om hvad netop deres lånerkreds efterspørger, og så bliver bøgerne lagt ud i kassen til salg som jeg har oplevet det i Sverige.
  Hvor kæden hopper af er, når forhåndsvurdering af salgsmulighederne bestemmer hvilke bøger pressen skriver om. Igennem årene har samtlige redaktioner modtaget et hav af eksempler på print-on-demand-bøger, som de har sendt direkte videre til antikvarboghandlerne. Fordi de ikke var fra såkaldte etablerede forlag og pressen ikke havde kræfter eller courage til at danne deres egen mening. Det ville ellers have været et gedigent forsvar for papirbogen – som enhver udgiver af print-on-demand-bøger er helt enig med dagens leder i.

 5. Kenneth Krabat Says:

  Hans bog udkom, så vidt jeg ved, primært som POD, som tryk på forlangende. eBogen var blot en tilføjelse.

  eBogen ruller derudaf. JEG tror ikke, det stopper. Men som sagerne står, er der ikke noget format at udgive edigtsamlinger, som ikke kan bruger-ombrydes eller bliver autoombrudt af Adobes mobile pdf-format, ADE.

  I dag har jeg fra en kilde tæt på Amazons top, at det er “tough luck”, hvis man til sine udgivelser behøver at kunne lave absolut positionering af sin tekst på siden, dét vi før i tiden kaldte “bogdesign”. Og EPUB ser heller ikke ud til at ville tilbyde det i sin kommende version 3.0.

  Så, “tough luck” for digterne. Eller – vi behøver ikke spekulere på det i forhold til digte, for det lader sig slet ikke gøre, hvis vi vil være sikre på, at en eudgivelse af en tekst altid vil se ud på samme måde.

 6. Per-Olof Johansson Says:

  – så må vi holde til det trykte ord – en gang imellem! 🙂

 7. Per-Olof Johansson Says:

  – men Kenneth – hvis basis til PDF-filen er billedfiler – kan den vel ikke ombrydes efterfølgende? – og vel slet ikke med et almindeligt AdobeReader?
  Jeg er enig med dig i, at spørgsmålet er vigtigt for digte. Det kunne da også tænkes at være vigtigt for tekster som er designet med henblik å at skille stort fra småt osv. Når man laver en fagbog tænker man jo også i de baner…

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


%d bloggers like this: