Debatindlæg i Politikens tillæg BØGER 8. januar 2011:
Forstå det følgende som en supplering til interviewet med Merete Pryds Helle i Politiken 4.1.11 og ikke som en indvending, for ja – der ligger mange muligheder forude.
Men for alle med mobiltelefon med adgang til internet ligger mange ubrugte muligheder lige for. Også litterære muligheder – vi behøver ikke afvente en sms.
Mulighederne er overvældende, og nogle danske muligheder skal her antydes.
Du kan læse et hav af digte på din telefon, såvel klassiske som nye. Skriv ’digte’ i Google, og du er på vej. Skriv ’haikudanmark.dk’ og så passer formatet. Ellers tilpasser Google det måske. Bjarne Kim Pedersen har en blog med haikudigte. Jeg har selv lavet mobiltilpassede sider med digte, men min digtsamling ’Hvor de åbner deres madkurv’ kan i sin helhed udmærket læses på mobilen.
Peter Dyreborg forsøgte sig med digte som sms – og selvfølgelig kan man gå den vej, selvom jeg forstår det som en omvej i forhold til den mængde af digte som allerede er tilgængelige på nettet – hvis man opsøger dem. Man kan ikke blot læse dem, ofte også høre dem, eller både se og høre via YouTube. Som læser behøver man ikke afvente boghandler, kanonisering, prisuddelinger, interviews. Vær selv først på pletten, læs selv, døm selv. Læseapparatet har du!
Bjarne Kim Pedersen http://bjarnekimpedersen.blogspot.com/
Haiku Danmark http://haikudanmark.dk
Per-Olof Johansson: Hvor de åbner deres madkurv http://perolofdk.com/maddigt.pdf . På min mobil nægter den at acceptere pdf-formatet – med mindre jeg har fundet linket hos Google mobil http://m.google.dk/ via http://www.google.dk/mobile/
Mobiltilpassede sider: http://per-olof.dk/mobind.htm
Tidligere indlæg om dette emne
Tags: digte, POJ på nettet
januar 9, 2011 kl. 7:27 pm |
De kunne også godt have medtaget smspress.dk som er meget aktiv med udgivelser på sms.
Jeg er slet ikke i tvivl om at digte i fremtiden bliver læst og hørt på alle de nye elektroniske medier.
Twitter er slet ikke nævnt.
Men når digte bliver twittet og retwittet så når vi måske et meget større publikum end andre steder.
Nu er det tid til at udforske.
Spørgsmålet er bare hvordan vi i fremtiden finder en måde så kunstnerne kan blive aflønnet for det som bliver udbredt på de nye medier.
Ingen af os kan leve af at levere gratis tekst;-)
januar 9, 2011 kl. 9:07 pm |
– det er rigtigt, at ingen af os kan leve af at levere gratis tekst. Men det er kunne også være et problem, som skulle ordnes ad helt anden vej – f.eks. ved at have et samfund med basis-løn til alle. Se f.eks. http://www.universitypress.dk/shop/borger-i-tre-2917p.html
januar 10, 2011 kl. 6:56 am |
Ja, men nu er en borgerløn vist ikke lige om hjørnet.
Nogle vil nok også se en fare i at kunstnere er på statsløn, den frie kritiske kunst som tør stille spørgsmål. Kigge kritisk med skæve vinkler. Læste du Jimbuts kronik om Kina.
Her er en del kunstnere magtloyale, man slår ikke til den hånd man spiser af. http://politiken.dk/debat/kroniker/ECE1149167/prisen-til-liu-er-en-gave-til-kina/
Men vi skal selv være med på de nye medier, så har vi også en mulighed for at påvirke og komme med bud på, hvordan vi skal betales.
Smspress.dk er et spændende tiltag. På amatørbasis er også en side som http://www.movellas.com/.
Kenneth Krabat fører også sin ensomme kamp for digtes muligheder på ebogs-læsere: http://menneske.dk/krabat/.
Og det er godt du er vågen Per-Oluf:-)
januar 10, 2011 kl. 2:10 pm |
– tak for links.
– nu er basisindkomst netop ikke specielt ‘kunstnerløn’.
– vi køber jo en del over nettet, så hvis det blev anset for vigtigt nok, ville nogen måske også betale digte. Det vil jeg bare ikke vente på! 🙂