Digte kritik debat

Hvad vej blæser vinden? Vindfløj på Nyord 2011 Photo poj

En forfatter lover en kritiker tæsk, en digter hælder vand over hovedet på selvsamme kritiker – indslag i debatten der får betydelig opmærksomhed. Det fik jeg et indlæg i Information om: Vold giver mediedækning. (Enten se her http://www.information.dk/265168 eller i trykte udgave 15.4.2011 i tillægget ’Bøger’ eller i kommentarfeltet her nedenfor.)

Så skrev Janus Kodal en kronik i Politiken, hvor han forsøgte sig med en forklaring på vandpjaskeriet. Det syntes jeg, at jeg burde reagere på, om ikke andet ganske kort: Janus Kodal valgte vold for at gøre opmærksom på sit budskab om litteraturkritikkens elendighed. Og det virker. Han valgte et minimum af vold, men selv det virker. Han får sin kronik i Politiken, og når hans annoncerede pamflet udkommer, bliver den anmeldt.

Det var der ikke plads til i avisen. Andre måtte da have en mening om dette – men det varede 14 dage før man så en reaktion – fra formanden for kritikerne, og så var indlægget gemt væk i bogtillægget 14.5.11. Kronikken stod da på avisens debatsider, men der var svaret åbenbart ikke vigtigt nok til at blive anbragt, der var ikke flere trusler i luften!

Når det handler om Janus Kodals kritik af kritikken, kan jeg være enig et langt stykke af vejen, man han diskvalificere sit synspunkt ved det valgte middel – skønt mediebølgen, det lykkes ham at rejse, viser, at han i den grad i en vis henseende vurderer rigtigt.

Kritikernes olderkvinde Mai Misfeldt skriver, at Lars Bukdahl dog er en af dem, der har taget sig af den smalle litteratur.  Dertil er vel blot at svare, at man trods det kan være blind for andre aspekter end dem egne darlings præsenterer. Et frisk eksempel fra Weekendavisens tillæg ’Bøger’ 13. maj. LB anmelder Trisse Gejl: Siden blev det for pænt. Den bryder han sig ikke om, og det er så det. Men så slutter han: ”Men ros til de 100.000 kr. store arbejdslegater, Trisse Gejl som nyt medlem at Statens Kunstfonds litterære tremandsudvalg har været med til at tildele Helle Helle og Lone Hørslev, dem er der stil over – men hov, hvorfor intet legat til Christina Hesselholdt? Der vil jeg gerne kritisere!” Dette er selvfølgelig anmeldelsen fuldstændigt uvedkommende, det er jo ikke en anmeldelse af personen Trisse Gejl. Her er gøgleren på spil på et andet menneskes bekostning. Det er et godt eksempel på misbrug af anmelderrollen. I en anden anmeldelse, hvor han blander sin rolle som Hvedekorns-redaktør ind i anmeldelsen, henvendt til potentielle bidragydere, er han på samme gale spor. Mai Misfeldt siger i sit svar til Kodal, at anmelderne langt fra har den magt han tillægger dem. Det valgte eksempel  er da klart eksempel på ’magtmisbrug’.

Hvorfor nu blande sig i andres slagsmål? Jo for jeg havde i 2010 sendt dagblade og relevante tidsskrifter en digtsamling ’Hvor de åbner deres madkurv’ med efterfølgende ’Status for digtning 2010’uden at nogen gad give den et eneste ord med på vejen, modsige den eller andet – og så ser jeg, at trusler og vold giver bonus. Min tekst kan læses på nettet, så i teknisk forstand kan medierne ikke længere holde mig udenfor. Jeg slog et slag for mangfoldigheden, hvor jeg føler kritikken indsnævrer:

Jeg har selvfølgelig ikke overblik over alt det, som foregår i digtningens verden 2010, men det er en klar fornemmelse, at der digtes med stor bredde og at de professionelle læsere, litterater og anmeldere prøver at holde ånden nede i flasken, som om alt dette ikke sker. Deres professionelle bedømmelsesapparat er kun gearet til at sortere denne store masse væk, uden at kunne sætte ord på den betydning, den har for de skrivende og deres større eller mindre kredse. (Jf. s. 16 http://per-olof.dk/splints_21.pdf .) Men de eneste jeg hænger ud med navns nævnelse er Gyldendal og det med et eksempel fra 1970, nemlig en konsulentudtalelse om digtsamlingen selv, og så blev der jo for meget at tage stilling til, nej løfter om tørre tæsk og vandpjaskeri, dét kan man finde ud af at divertere offentligheden med, som var vi læsere at anse for lallende idioter.

Tags: , , , ,

5 kommentarer to “Digte kritik debat”

 1. perolofdk Says:

  Vold giver mediedækning.

  I forbindelse med Ib Michaels trusler om tæsk til Lars Bukdahl synes nogen at mene at sagen står 1-1 efter at LB har skrevet anmeldelse af en ikke eksisterende IM-bog som en 1.aprilsnar. Pointgivningen går ud fra at der er tale om en fair kamp, hvad jo slet ikke kan være tilfældet! Det eneste som kan tilfalde IM må være et rødt kort, hvis man skal blive i fodboldmetaforen. Hvad man ellers kan mene om LB’s måde at anmelde på, så høster han kun ære af sin reaktion. Det må vel forudses, at IM en dag virkelig udsender en ny bog og sikkert som amen i kirken vil den blive vurderet på, om den kan leve op til LB’s positive omtale af den, som aldrig blev skrevet!
  Information interviewer Janus Kodal i anledning af at kritikerlavet har kritiseret hans voldelige happening på LB. Selvfølgelig er det en uacceptabel handling. Hvad der undrer er, at Information ikke spørger JK om hvad der konkret har foranlediget ham til handlingen.
  Selvom det ikke vil kunne være en undskyldning, har jeg da som læser brug for denne oplysning. Hvis forklaringen bare er LB’s anmeldervirksomhed i jævn almindelighed, er vi langt ude. Iøvrigt siger JK til avisen, at han ‘udtrykker sig i værker’ – hvorfor lader han sig så interviewe alligevel.
  Summen af det hele bliver, at mens avisredaktionerne ikke ser mulighed for at give plads for debat af digtningens mål og med, så er der rigelig plads til vrøvl – og heri finder de nævnte handlinger altså sin forklaring.

 2. Bjarne Kim Pedersen Says:

  Godt gået Per-Olof.
  Jeg har delt det på facebook og ville også på twitter men jeg tror der er noget galt med muligheden for at dele. Kig lige på det;-)

 3. Bjarne Kim Pedersen Says:

  Nu virker den.
  Det var nok noget litteratursnavs i himmelrummet;-)

 4. perolofdk Says:

  – relevant link til Bukdahls blog http://bukdahl.blogspot.com/2011/05/varm-luft-taler-med-klvet-tunge.html?showComment=1305626303082#c6082234306341265188

  – han fortæller iøvrigt, at Kodals kronik og pamflet er en og samme tekst –

 5. perolofdk Says:

  Dansk Forfatterforening har lavet en tråd i sit Forum ‘Hvad er litterær debat’.
  Her kan man bl.a finde link til Mikkel Tykiers meget omtalte pjece ‘Over for en ny virkelighed’.
  Hvad jeg savner i den, er bla. reflektioner over Internets betydning, hvad hos mig mundede ud i formuleringen ‘Internet er Littaratur’. I vore dage skal man straks afprøve et udtryk i Google – det gav ikke umiddelbart noget på dansk, men på engelsk Internet Literature med link til blogs som litteratur og sikkert mere til. Den enkle indlysende betragtning er, at Internet simpelthen ER litteratur rub og stub.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


%d bloggers like this: