Barbariske straffe før og nu

 Bonden på træhesten, ill af Rasmus Christiansen

Illustration: En usandsynlig situation fra børnebogen ’Naadigfrøken og Bondedreng’ af Olaf  Køster, ’Mit Blad’s Bogsamling 9, Chr. Erichsens Forlag 1919, illustreret af Rasmus Christiansen.

Nutidens barbariske straffemetoder i visse lande møder vi med hård berettiget kritik. Denne kritik står forrest når vi vurderer de pågældende lande. Hvad der ved læsningen af Harald Herdal: ’Trællene i Norden’ (1967) falder mig ind er, om vi ikke bør møde disse metoders anvendelse i vor forhistorie med samme kritik og samme vægt?

Adspurgt vil de fleste være enige – men det er jo ikke noget som er et fremherskende træk i skildringer af fortiden. Jeg synes, det er underligt, at vi kan forherlige vikingernes kultur, når deres behandling af fanger og trælle i den grad strider mod vor retsfølelse?

Hvad angår straffemetoderne fra senere tider: Jeg mindes ikke at have set en træhest på vore frilandsmuseer. Findes der mon en sådan på noget herregårdsmuseum? Mindes at der i Haderslev var bevaret en skampæl  –

Har nogen lavet en opfølgning på Harald Herdals bog? Den kan vel kaldes ’populærvidenskab’ men er jo ikke en roman. Ved at Google ’træl’ får man indtryk af, at der flittigt gøres brug af trællefigurer i den skønlitterære verden – Arn og børnebøger – men her kan man jo altid være i tvivl om, hvorvidt vægtningen er korrekt.

Jeg synes ikke, vi skal formilde vort syn på barbariske straffe den dag i dag, synes bare vi lidt tydeligere skal have med, at vore forfædre har samme synder på samvittigheden.

Wikipedias svar på ’Træl’ er yderst kortfattet og siger lakonisk: Denne artikel bør gennemlæses af en person med fagkendskab, for at sikre den faglige korrekthed. Det venter vi så på….

Tags: , , , , ,

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


%d bloggers like this: