IBM sagde farvel uden tak

Revner i skiltet eller: De glemte at tage det med sig... foto poj

 

her gravede de Blovstrødhallen ned... foto poj

 

Kan du se skoven måske? ...foto poj

Samme indlæg som PDF

I 1983 og årene derefter var der en vældig debat i Allerød Kommune om IBMs tilladelse til at bygge på landbrugsjord, som var udpeget som beskyttelsesområde for dyr og planter. Et forsøg på at læggen sportshal sammesteds var gået i vasken – den blev henvist til at grave sig ned på den anden side af vejen, ved siden af Blovstrød kro. Der ligger den dag i dag.

IBM fik hevet sin tilladelse i land ved at miljøministeren mod sine embedsmænds anbefaling og mod den gældende regionplan gav lov. At han fik en næse bag lukkede døre gjorde ikke meget til sagen, men reddede måske arealer andre steder. Klager til Ombudsmanden blev stoppet af, at sagen blev taget op i Folketinget, en procedure som siden fik en vis berømmelse i kraft af  Tamil-sagen.

Nu bliver så bygningerne overtaget af et andet firma – Niras, og dermed er historiens ring sluttet for nogle af os. Der var ikke grænser for de fordele ved at få IBM til byen som blev udmalet, mens andre netop pegede på, at det jo var ganske uden forpligtelser, og pludselig ville den store fremmede fugl være væk igen.

Nu har udviklingen taget den. Bygningerne blev sat til salg i april 2010 oplyser Allerød Nyt. Pressechefen siger ikke, at det går tilbage for IBM, men: “Vi har færre medarbejdere end før, og vi har valgt at samle dem på andre af vores lokaliteter.”

Godt at de fandt købere, så vi ikke skulle have en spøgelsesby liggende på hjørnet! IBM har sagt farvel – jeg har ikke hørt at de har sagt tak for god behandling!

Historien om kampen mod IBMs planer kan læses i det hefte om Lokallisten (den første! Som startede som ’Oles Liste’), som jeg skrev, da vi lukkede og slukkede i 1994. Det blev min første ’bog’ på nettet i 1996 og den har været tilgængelig siden. Her finder du den http://perolofdk.com/index.html#kommunalpolitik (Afsluttende artikel i heftet: Lokallisten i Allerød 1974-1994 – Oles Liste. ISBN nr.87-984697-0-3. ) Lokallisten i Allerød, eller download heftet Oles Liste Lokallisten i Allerød 1974 – 1994

Jeg ser, at jeg havde en replik til Ole Grünbaum i 2004 i anledning af hans kronik i Politiken dengang – vist et udmærket resume, som kan gå for en opdatering.

Vi slutter med dagens digt

VÆKST-TID

De hvide kirsebærtræer blomstrer
som lette skyer på det grønne hegn.
Nogle få træer har på ti år forvandlet sig
til et bælte af fuglebær.

På landkortet breder storbyerne sig
i røde, næsten blodige plamager.
I løbet af ti år har verdenshistorien
gennemløbet flere århundreders generationer.

Den hårde kerne spytter vi ud,
vi svælger i det saftige kød.
Dødens takt må øges med væksten.
Kirsebærtræerne blomstrer for dine øjne.

Per-Olof Johansson

Vækst-tid trykt i Hør her! – kommentar til den offentlige høringsfase omkring Allerøds kommuneplanforslag, udgivet af Plangruppe 81, Allerød 1981 og I Svend Askjær og Ellen Margrethe Basse: Et yndigt land – om miljø og planlægning. Modtryk 1981 og i samlingen ’Rædsel sammen med fryd’, Net-Bog-Klubben 1996.

Reklamer

Tags: , , , , ,

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


%d bloggers like this: