Er kun en forfatter med succes forfatter

Tredje Poesitur på BogForum 2011

Den 12. december havde 120 forfattere deltaget i Politikens undersøgelse af  ”forfatternes arbejdsforhold og levevilkår i Danmark – herunder hvor hensigtsmæssigt kunststøttesystemet fungerer for forfattere”.

120 skønlitterære forfattere eller lyrikere siges det – hvad? Er lyrikere ikke skønlitterære forfattere?

Som medlem af Dansk Forfatterforening(siden 1978) har jeg også fået spørgeskemaet tilsendt, men på grund af generel mistillid til undersøgelsers skjulte dagsorden svarer jeg uhyre sjældent og sprang også denne over. Jeg burde have bemærket, at ”forfatternes arbejdsforhold og levevilkår” i Danmark kun angik skønlitterære forfattere – allerede her springer kæden jo af, hvorfor skal der ikke være opmærksomhed om alle typer af forfattere og hvad med os med blandet forfatterskab.

En del succesfulde forfatter har protesteret mod, hvad de ud fra spørgsmålene opfatter som den bagvedliggende dagsorden. Jeg hørte og så Carsten Jensen i TV2News 14.12.2011 protestere mod undersøgelsen, og jf ovenstående kan jeg helt overordnet være enig i protesten.

Men så sker der noget. For den bagvedliggende dagsorden, han kan få øje på er, at vi mindre succesfulde og talentløse er ude efter hans og de andre succesfulde forfatteres penge! Vi vil have del i deres bibliotekspenge og i deres kunststøtte, og det er dette formål, som undersøgelsen skal tjene til at understøtte!

Nu er det imidlertid sådan, at os uden succes trods alt har udgivet bøger, også bøger som kan lånes fra ethvert bibliotek, men hvis det ikke er så mange, så får vi ikke vores udlån betalt og bidrager derved til, at de succesfulde kan få flere penge!

Men, siger så Carsten Jensen, halvdelen af Dansk Forfatterforenings medlemmer vil han slet ikke være med til at kalde forfattere. Det er os der ligger bag den skjulte dagsorden, os beskylder han for at være ude efter en udjævning af de tildelte midler! Hvad bilder han sig ind? Han bebrejder i lighed med Morten Sabroe og Ib Michael undersøgelsen for dens generelle miskrediterende spørgsmål. Og så undser han sig ikke for at komme med denne vildt generaliserende udtalelse om mange hundrede forfattere – det er da total talentløs udnyttelse af den taletid, som han qua succesfuld forfatter får stillet til rådighed.

::::::::::::::::::

Dette kan vel være en anledning til at minde om den kronik, jeg engang skrev om Peter Freuchens kamp for en forfatterafgift for biblioteksudlån http://per-olof.dk/freuchen.pdf  , som gav mig anledning til i solidaritetens navn at søge optagelse i Dansk Forfatterforening:

Peter Freuchen: “Forfatterens kår er ringe, meget ringe, og dem vil vi hjælpe. Dertil behøves organisation….. Det er slet ikke kamp mod læselysten det er ikke lånerne vi vil til livs … Det der gøres, er ikke dikteret af ønske om at skade nogen, og det vil vor kamp heller ikke. Vi vil, hvis den bliver heldigt gennemført gavne alle danske kolleger, ikke alene dem, der udlånes meget. De får selvfølgelig mest, men også de unge, fremadstræbende, de ældre hvilende, alle vil tjene derved.”

Reklamer

Tags: ,

9 kommentarer to “Er kun en forfatter med succes forfatter”

 1. Ann Mari Urwald Says:

  Godt gået Per-Olof!
  Og god jul som den forfatter, du nu engang er, og din forfatterfamilie ;o)

 2. perolofdk Says:

  Tak Ann Mari! – godt at høre en lyd! 🙂

 3. Katinka Says:

  Nej, man er kun forfatter hvis man kan leve af sine bibliotekspenge og salg, og skriver kulørte, lange romaner med masseappel. Vidste du ikke det?

 4. perolofdk Says:

  @Katinka – ved godt at nogen tror, det er sådan det forholder sig. 🙂 Men jeg kender en forfatter med et betydeligt og omfangsrigt forfatterskab, som aldrig har fået udgivet en bog! Det er klart, at det ikke er et forfatterskab, der har haft åbenbar indflydelse på den litterære scene de 50 år, hvori det er blevet til. Hvis det ikke er som Henrik Bandak og andre påstår, at konsulenter stjæler ideer med arme og ben! For ham selv og nærmeste omgivelser har betydningen selvfølgelig ikke været til at komme udenom i kraft af dets afsmitning på hans offentlige fremtræden, hvor han bare ikke har været kendt som ‘forfatter’…..

 5. Katinka Says:

  Selvfølgelig er der forfattere, der er mere sælgende, forfattere, der er mere anerkendte end andre. Kan bare ikke se pointen i at man som forfatter skal sidde og dømme hinanden ude.

  Især ikke hvis en rigtig forfattere er en sælgende og meget udlånt forfatter. Efter den logik er Medina en bedre forfatter end Glenn Christian. For lige at komme med et tilfældigt eksempel.

 6. mik Says:

  Ja, de fleste af os forfattere er uden ydre succes. Men vi sætter en professionel ære i at gøre vores arbejde så godt som muligt. Et svært arbejde med personlige, sociale og økonomiske konsekvenser. Vi trænger ikke til at knives med vore kollegaer, men til at have nogle i det hele taget.

 7. perolofdk Says:

  “Vi trænger ikke til at knives med vore kollegaer” – det er vi enige om – men når en succefuld forfatter går ud med påstanden, at halvdelen af Dansk Forfatterforenings medlemmer overhovedet ikke kan kaldes forfattere, vil jeg tillade mig at protestere – for det er en påstand som bliver hængende der, hvor man intet ved om de faktiske forhold i jernindustrien….

 8. mik Says:

  Jeg ved ikke hvem der er og hvem der ikke er. Men der er en del, der har det på hobbyplan som f.eks patcwork. Men de får jo heller ikke del i midlerne. Jeg er selv tilfreds med at være ukendt og dog leve af det. De kan sgu kalde mig hvad de vil.

 9. perolofdk Says:

  – tænkte dette måske som et selvstændigt indlæg – på den anden side hører det mest logisk hjemme her – og da i dag er idag og da det tager udgangspunkt i Simon Grotrians 50-årsdag -kommer linket her http://per-olof.dk/digter_uden_publikum.pdf til artikel om ‘Digter uden publikum – og med’……

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


%d bloggers like this: