Werner Best på tapetet igen igen

Forside: Werner Best: Den tyske politik i Danmark

Forside: Werner Best: Den tyske politik i Danmark

Det Kongelige Bibliotek & Selskabet for Udgivelse af Kilder til dansk Historie står for udgivelsen af dette ti-bindsværk: Werner Best (1903-1989) som rummer hans korrespondance fra 1942 – 1945.

Det vidste jeg ikke var på vej, da jeg her i juni skrev en lille opsats om ‘Til Tyskland og Danmarks bedste’… med udgangspunkt i hans til dansk oversatte biografi. Jeg ventede måske, at den bog blev omtalt i foromtalen til brev-værket. Ikke i Politiken 25.09.2012, så måske kunne min opsats være inspirerende for nogen.

Werner Best: til Tyskland og Danmarks bedste  PDF-fil

Tags: , , ,

En kommentar to “Werner Best på tapetet igen igen”

  1. perolofdk Says:

    Danmark kom ‘heldigt’ igennem 2. Verdenskrig målt med andre lande, Kontrafaktisk historietænkning giver ingen mening. ‘Hvad nu hvis’ – ja så havde så meget set anderledes ud, ‘Held’ er vel det rette ord, for os der overlevede, men som havde en alder, der fritager os for medansvar. Vi kan se, at det var en kombination af mennesker og begivenheder, som førte til resultatet. De af Werner Bests handlinger som efterfølgende kan vurderes til fordel for vor overlevelse, fritager ham jo ikke for andre forbrydelser. Sådan vil han dog gerne selv have det fremstillet At det overordnede mål hverken var Tysklands eller Danmarks bedste, han havde for øje, men egen overlevelse – det er min konklusion, og det projekt havde han altså held med. Det er så kontrafaktisk at mene, at det burde han ikke have haft held med.
    Her en anmeldelse af Niels Birger Danielsens biografi: “Werner Best – Tysk rigsbefuldmægtiget i Danmark i 1942-45”. http://arbejderen.dk/anmeldelse/den-kyniske-nazist hvori der står:
    “Han har uberettiget fået et image som “moderat” og garant for, at levefoden i Danmark var den højeste blandt de tysk-kontrollerede lande, og at vi undgik ødelæggelse i maj 1945. I stedet bør han først og fremmest huskes for at have iværksat jødeaktionen i 1943, den tyske modterror i Danmark og hans selskabelige omgang med overklassen og de danske magthavere i hans Strandvejs-villa.” Ja ‘moderat’ er næppe et velvalgt ord, men det må med, at hans politik ikke levede op til hans nazisme, var det så af rent personlige årsager- at han havde tabt troen på, at Tyskland kunne vinde krigen.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


%d bloggers like this: