Lyrikstatus 2012?

QR digte - skriv ud og læs!

Digte vandrer altid ad nye veje…

Udskriv ‘Nye digte’ og læs

Information formaster sig til at kalde Erik Skyum-Nielsens artikel i BØGER 28.12.2012 for ’Status på årets danske lyrik’. Det forventer jeg mig noget af. Mere end at måtte læse en artikel, der trods mulig sproglig suverænitet og tematisk genkendelighed lider under repetition af for længst demonstrerede færdigheder. Hans diplomatiske blanding af ros og nedvurdering af de fleste af de forfattere, han tager under behandling, er en ting for sig, en anden er usynliggørelsen af alle dem, han fuldstændig negligerer, og vi er mange.

Illustrationen er eminent: To digtere er sat op på piedestaler. Det tror jeg, de begge to er gode nok til at ønske sig frabedt.

Andre anmeldere citeres hist og pist i rodebutikken, som skal gøre det ud for et hastigt overblik. Forhastet var måske et mere rammende udtryk. Det hele skal veje tungt i kraft af Erik Skyum-Nielsens autoritet, må man tro.

Det må da ellers betyde noget, at der er kommet langt flere digtsamlinger, end han nævner. Ikke fordi jeg misunder anmeldere, men hvis artiklen udbasuneres til at tale om ’årets danske lyrik’, så forventer jeg, at den forholder sig til det, der faktisk er udkommet, hvad enten det er sket på store forlag eller mindre, i forlagsregi eller som privatudgivelser, om det er trykte bøger eller e-bøger. Hvis Erik Skyum-Nielsen er for fin til at lave den slags opsamlinger, så læserne da i det mindste har hørt om udgivelsernes eksistens, ja så kunne redaktionen vel have sat en praktikant på opgaven. Plads var der jo nok af – listen kunne næppe fylde mere end halvdelen af den opblæste forside.

Lørdag 04-01-2013

– så i dag frem til en debat herom i Informations BØGER – men ikke et ord! Der er ingen debat på Informations netside om artiklen – heller ikke i BØGER i dag – fordi artiklen anses for ligegyldig? – eller fordi ES-N ikke er en, man bør komme i karambolage med? – eller fordi de indlæg, som avisen har modtaget, ikke er blevet bragt? Til morgen kom pakkeposten med Viggo Madsens: HIP HIP, som han i den grad skoses for af ES-N Intet i bogen tyder for mig på, at ES-N’s dom over den rammer andre end ham selv. Måske kan HIP HIP blandt meget andet læses som en kritik af anmelderen…
Lars Bukdahl gav artiklen et længere svar på sin blog..

Tags: , ,

En kommentar to “Lyrikstatus 2012?”

  1. Over 100 digtsamlinger udgivet 2012 « per-olof.dk skriver…2 Says:

    […] Det tidligere indlæg står her i bloggen […]

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s


%d bloggers like this: