ASK 16 fra 1991 nu på nettet!

Forside ASK 16 Tidsskrift for Dansk Folkekultur 1991

Forside ASK 16 Tidsskrift for Dansk Folkekultur 1991

ASK 16 fra 1991 er nu på nettet, bortset fra enkelte artikler af copyrighthensyn. Jeg kunne selvfølgelig godt forestille mig og ønske, at hele sættet på 23 numre fra 1984 – 95 var på nettet, men dels diverse copyrights dels det rent praktiske med at få scannet, overstiger klart de til rådighed værende ressourcer! Men lidt er det da blevet til gennem tiden, som det kan ses på hjemmesiden for ASK.

En eller anledning skal der jo være, før jeg mellem alt andet, der optager mig, får givet siden et lille nøk. Denne gang er det læsning af Ove Korsgaards bog ’Solskin for det sorte muld – om slægt og folk’ 2013, s. 302 – 304, som satte mig i gang. I bogen nævner han nemlig Anders Svendsen Hovmøller, hvis dagbog ASK 16 bragte et længere uddrag af i 1991. Anders Svendsen Hovmøller var en dreng fra landet, som skrev dagbog fra han var 10 år og til han døde som 14-årig i 1871.

Ove Korsgaard må ty til Anders, hvor de familiære kilder svigter. Ove Korsgaards oldefar Peder Dalgaard har skrevet nogle optegnelser om sit liv, som Ove Korsgaard tror at kunne supplere med Anders’s dagbog fra årene 1866 og fire år frem. Han citerer Anders: ”Mit livsmål, som jeg altid vil have for øje, er at blive et Guds barn og en fri dansk mand, der vil stå ved sit fædreland, sin frihed og sit modersmål og virke i denne retning alt hvad jeg formår.” og Korsgaard siger: ”Jeg vil tro, at det livsmål, drengen her formulerede, svarede meget til det, som Peder Dalgaard søgte i sin ungdom.”

Men når jeg nu var i gang kom der mere med fra ASK 16. Du kan downloade PDF- filen eller læse nummeret i bladreformat.

Nogle af siderne har tidligere været gengivet i filen Børn som folklore PDF-fil, og i bladreformat her.

Reklamer

Tags: , ,

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


%d bloggers like this: