Nej til ghetto – ja til sluse

ghetto contra sluse

Der er meget fokus på ghettoen og dermed på indvandring som noget negativt. Måske er dette fokus i sig selv noget, som er negativt, og som måske slet ikke kan danne udgangspunkt for en dækkende beskrivelse.
Når man flytter til et andet land, kan det sikkert være meget godt at kunne sluse sig ind i landet, sammen med andre fra hjemlandet, som allerede kender omstændighederne i det nye land. Det har så fået en negativ klang af ’ghetto’, selvom denne koncentration er både forståelig og logisk.
Hvis man vendte blikket mod funktionen som sluse i stedet, ville det måske være muligt at opdage andet og andre end Yahya Hassan. Miljøer omkring kinesiske restauranter og andre gruppers pizzariaer kunne være eksempler – og der er sikkert andre, som jeg/vi ikke umiddelbart har fokus på. Hvis en stor del af de EU-håndværkere, som finder jobs i Danmark, har været her mere end fem år, hvornår skal vi så kalde dem indvandrere – og befinder de sig i sluser eller ghettoer?
Jeg skriver dette i bevidstheden om, at min egen danskhed er resultatet af eksistensen af en sådan sluse. Bevares, ikke noget eksotisk, blot svenskere, men indvandrere var de med en ganske lille virksomhed i centrum, karakteriseret ved at mange vendte hjem igen, mens ikke så få slog sig ned, fandt nyt erhverv og blev glemt som indvandrere. Måske ikke glemt på det individuelle plan, men glemt og forsvundet som problem for samfundet. Denne glemthed kan måske så gå lidt for langt, når Danmark synes det er lidt latterligt og nørdet at optegne historien om en indslusning, som lykkedes. Ghettosnakken der imod forstærker forhindringerne for en fornuftig indslusning, derfor bør den snak nedtones mest muligt.

Anelse redigeret i Information 3.4.2012

Tags: ,

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


%d bloggers like this: