Drømmens virkelighed

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Drømmen i hånden (c per-olof.dk 1987)

Det bør stå i avisen: Netop nu vågner et menneske op af en drøm og drømmen har anskueliggjort løsningen af et problem, som længe har optaget vedkommende. Det kommer ellers først i avisen om ti, tyve eller hundrede år – at netop i dag var det, at det afgørende gennembrud skete – fordi løsningen måske lige netop er den, som fører til et videnskabeligt eller filosofisk gennembrud i den ene eller anden retning – eller i mange retninger.
Denne tanke som her fremsættes, håber jeg anskueliggør, hvor langt bag efter avisen/medierne kan være med nyhederne.
Bevares, der er jo også andre drømme. Fælles er dog, at bevisets stilling har ringe vilkår. Alt hvad mennesker foretager sig eller oplever finder ellers vej til TV, men hvad angår drømmen, må man holde sig til, hvad drømmeren selv siger – og så kan vi ikke mere skelne mellem drøm og digt.
Dagdrømme og ønskedrømme er strengt taget slet ikke drømme. I den rigtige drøm – er det min påstand! – oplever vi så autonomt som i den vågne verden. Man kan efterfølgende naturligvis undre sig over meget i drømmene. Da de i den grad er privat område, er det vanskeligt at forstå Freuds tanke om de skjulte budskaber i drømmene. Hvorfor ikke bare drømme udenom alle forklædninger? Samfundets undertrykkelse skulle efter hans opfattelse have en forlænget arm ind i drømmeverdenen? Det kan være en sandhed – som måske gjaldt eller gælder i visse samfundsformer, men måske er det ikke universelt gældende? Man siger i dag, at det er os en psykisk nødvendighed at drømme – og det tror jeg på. Men hvorfor skulle det så ikke have en vis betydning hvilket indhold, drømmen rummer?
Rudolf Steiner siger noget om, hvordan drømmelivet efter hans opfattelse udvikler sig, når du skrider fremad i indvielserne. Det er da en ide, der udvider horisonten: Fra opfattelsen af drømmen som en universel rodebutik til et område for uddannelse. Fra nonsens til mening. En tanke ikke at foragte.
Jeg skriver dette som konklusion på et par drømme, der efterfølgende har vakt min opmærksomhed i den retning. Drømme som selvstændige oplevelser. De grænser, jeg er underlagt eller opfører mig efter der, minder i høj grad om dagens virkelighed. Personerne kan være yngre eller ældre end de er nu, og samtaler og blikke udveksles som i denne verden.

Tags: , ,

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


%d bloggers like this: