Den danske spånkurv var svensk

 

forsidej

Den danske spånkurv var svensk. 

Tanker ved en vandreudstilling, som ikke lod sig realisere. Udstillingen KORG på Trelleborg Museum. Som digital erstatning er etableret en digital udstilling af museets kurvesamling.

https://digitaltmuseum.se/021109683970/korg

Jeg stopper op ved de bemærkelsesværdige få spånkurve, når man ved, hvor dominerende de har været i antal. Det er klart  at dette kan opfattes som reklame for en bog, men den er udsolgt, så det jeg reklamerer for er et synspunkt.

Jeg har gennem årene mærket, at mit synspunkt har svært  ved at vinde gehør, både hos almenheden og hos museumsfolk, både i Danmark og i Sverige.

Efter mange års argumenterende, lykkedes det mig at få MuseumNordsjælland til at modtage min samling af spånkurve som en helhed, under den fane, at kurvene repræsenterede en lokal produktion. Og den kan man så læse om i min bog ‘En tid med spånkurve’ http://per-olof.dk/spaanbog.htm

Fra svensk side har jeg mødt forståelse fra to sider, dels professor Sigrid Svendsen

http://per-olof.dk/brevcitater2.pdf 

Og dels fra Lillemor Johansson på Svenska Vävstolsmuseum i Glimåkra, hvilket førte til en udstilling der 2012.

http://per-olof.dk/exhibition.pdf 

Bortset på denne vinkel på kurve-sammenhængen, så er der også udvandrervinklen. Sverige har ikke noget problem med at se Sverige i USA takket være Vilhelm Moberg. Jeg har ikke regnet på det, men i forhold til den danske befolkning vejede svensk udvandring til Danmark sikkert tungere her end svensk udvandring til USA i forhold til det samlede billede af indbyggere i USA. Jeg har ikke indtryk af at dette optager nogen i Sverige. Det var ikke typisk, men dog sigende: Lillerød Spånkurvefabrik er fra 1890 til 1970 uopdaget af Sverige en del af svensk historie. Flertallet af arbejdere på fabrikken gennem de mange år var svenskere, for hvem stedet virkede som en sluse til Danmark.

Tags: ,

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


%d bloggers like this: