Spånkurv

“I Örkened, i Skånes nordöstligaste hörn, fanns det en tid då nästan hela bygden ägnade sig åt spånkorgstillverkning. Korgarna såldes till en början framförallt till de skånska slättbygderna men växte till en betydelsefull exportvara bla till Danmark, Tyskland och England. 

Hör Eva Persson, som tidigare arbetat som Hemslöjdskonsulent i Kristianstad Län, Skåne, berätta om denna framgångssaga uppgång och fall. https://fb.me/e/1ixNamVTb

Föreläsningen streamas live på Hemslöjd i Skånes facebooks-sida och kommer därefter att finnas tillgängligt här i eventet under en vecka. Föreläsningen är helt kostnadsfri.

Föreläsningen arrangeras av projekt Korgen Lyfter som drivs av Östergötlands Läns Hemslöjdsförening, Sörmlands Museum och Skånes Hemslöjdsförbund.”

********

Fordi svenske såkaldte Hemslöjdskonsulentet har sat kurve på programmet, er mit hovede pt i lidt højere grad end ellers optaget af det emne kurve. Det forhindrer mig ikke i at være optaget af Henrik Nordbrandts nye digtsamling, Peder Frederik Jensen bog ‘Det Danmark du kender’, Torben Brostrøms bog om forfatterportrætter.

Men Hemslöjdkonsulenterne havde før corona arrangeret en vandreudstilling ‘Korgen’, som blev saboteret af nedlukningen. Som så mange andre måtte de vende sig til Internettet, og her bliver det så streambare foredrag og digitale udstillinger af museernes beholdninger af kurve. Og på mandag er turen kommet til spånkurven i den version som især blev produceret i sognet Örkened i det nordøstlige hjørne af Skåne  jf billedet.Kommunen hed engang Lönsboda, men indgår nu i Osby Kommune.

Den kurv er jeg særligt optaget af og i den grad, at jeg har skrevet en bog om den ‘En tid med spånkurve’. Den handler om produktionen af den kurv i Lillerød, men pointen i denne sammenhæng er, som før nævnt her på bloggen, at den danske spånkurv slet ikke var dansk. Store mængder importeredes fra Sverige, og det var svenskere, som producerede de danske her. Måske blev de ‘indvandrere’ eller de var sæsonarbejde, men meget få danskere deltog igennem årene. Både i Lillerød og hjemme i Örkened er det slut med spånkurve. I Lönsboda er den sidste fabrik blevet museum, og det lokale loppemarked vidner om at dette er spånkurvens hjemsted.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


%d bloggers like this: