Spånkurv af høvlede spåner

Ivar Johansson: Korgmageriet i Nusnäs – Fu. 2018.

Bogen handler om de spånkurve, som blev lavet i Nusnäs og Fu fra 1897, måske 10 år før – og så frem til nutiden. I modsætning til spånkurve fra det nærliggende Våmhus, hvor kurvene typisk var flettet med revne spåner (skilt fra ved årene), blev der i Fu brugt høvlede spåner. Det er en overordentlig veldokumenteret bog om historien, men det har også et ‘how to do’- appendix.

Jeg er overrasket over, hvor omfattende produktionen med høvlede spåner var gennem årene der, og at jeg aldrig er stødt på omtale af dette før.

Da jeg var i Våmhus i 1986,fremgår det af  dagbogen, at jeg forsøgte at få rede på egnens forhold til de høvlede spåner. Metoden var ikke ukendt, men for mig fremstod det , som om det drejede sig om noget kun enkelte var slået ind på. Af Ivar Johanssons bog forstår man, at der tvært i mod har været tale om en omfattende produktion med flere fabrikker og mange mennesker på basis af høvlede spåner.

En passant kan jeg også fortælle, at jeg I Våmhus talte med Karl Andersson, som så sig selv som bevisligt fjerde generation af kurvemagere på traditionel vis, og som havde som teori, at praksis der på egnen kunne føres tilbage til 1600-tallet. Og hvorfor ikke? Økse og kniv var de nødvendige redskaber, så usandsynligt er det ikke.

Ivar Johansson formoder, at ham, der starter produktionen op i 1800-tallets slutning i Fu, også er ham, der er opfinder af at bruge høvlede spåner og endda opfinder høvl til dette brug. Det er som om Ivar Johansson slet ikke har øje for, at produktion af spånkurve med høvlede spåner er kendt fra Skåne fra omkring 1870 og måske endda før. (Min bog ‘En tid med spånkurve’ fra 2009 burde indgå blandt kilderne. )  Når det bevisligt er tilfældet, forekommer det mig ret usandsynligt, at brug af høvl ikke skulle være kendt i Dalarne omkring 20-30 år senere.

Spånkurvefremstillingen i Skåne begyndte omkring 1845 med inspiration fra Dalarna, og så er det da en interessant tanke, at inspiration 50 år efter er gået den modsatte vej. 

Forskning i sagen kunne måske bringe os et skridt nærmere, hvordan det faktisk forholdt sig.

Tags: , , , ,

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


%d bloggers like this: