Fra frimærkernes verden

FRA FRIMÆRKERNES VERDEN

Det hører til en af livets stjernestunder

når vi fem brødre sad omkring spisebordet

på Birkevej optaget af frimærker,

vandkedlen kogte i køkkenet

til hurtig afdampning af mærker,

andre blev fisket op af en skål med vand,

lagt til tørre på en gammel avis,

tørre mærker blev sat i album med hængsler

i serier som i AFAs katalog,

ultramarin var en mærkelig farve,

Sveriges konger, forfattere, kunstnere

en naturlig del af frimærkets verden.

Mamma i køkkenet, hvad tænker hun.

Jeg var lokalpolitiker i tyve år, med fem år i byrådet. Hvad andel de fem år havde i min blodprop i hjertet, ved jeg ikke, men i hvert fald var kræfterne ikke mere de samme, og jeg sagde farvel til aktiv deltagelse i det lokalpolitiske 1991.

Det kraftige engagement havde krævet en modpol eller flere, blandt dem, at jeg genoptog barndommens interesse for frimærker. Basis var bevaret, for jeg blev tidligt en samler, så når de fire ældre brødre var vokset fra frimærker, faldt de i min turban. At jeg tænker på det netop i dag skyldes, at radioen spiller Grieg. Ham hørte jeg først om, da bror Lennart sad og pralede af hele serien af frimærker med Grieg – ustemplede! Lennart havde en norsk penneven, og de udvekslede frimærker, og nu har jeg dem. Man lærte meget af frimærker – om farver, forfattere, kunstnere, konger, lande. Fröding, Sweddnborg, Bellman. Argentina angreb på frimærke de af England koloniserede øer i Atlanterhavet.

Da jeg genoptog samleriet, blev det alle topografisk frimærker fra Danmark, motiver som Bonde-Practicas månedsbilleder, frimærker med spånkurve i motivet, kunst og en masse andet. Motivsamling er ikke højstatus iblandt filatelister, men der samles. Læge i bekendtskabskredsen samlede på motiver fra lægevidenskabens verden. At se motiver bevare deres interesse som månedsbilleder fra middelalder og oldtid og nu på frimærker er fascinerende.

Noget mere kedeligt at afsende end et brev med kode i højre hjørne i stedet for frimærke gives næppe. Jeg har gjort det, for med de nye portopriser kan jeg ikke mere opretholde en frimærkekasse med forskellige værdier. Det sender jeg for få breve til.

Løsningen lå lige for i et par pergamynkuverter fra tiden, hvor jeg abonnerede på dagligmærker. Samleriet var de facto gået i stå, mærkerne havde aldrig fundet ind i et album, så nu bliver de brugt. 100 kroner på at sende en bog til Sverige? Det er 2×50 kr., kun en enkelt krone i overfrankering no problem.

Danmark med lur – et prøve-frimærke

Tags: ,

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


%d bloggers like this: