Spånkurve i Hørsholm

Jagt- og Skovbrugsmuseet 2002

At det lykkedes Bertel Haarder at få nedlagt Jagt- og Skovbrugsmuseet i Hørsholm var en svinestreg uden lige, som i fremtiden vil berettige en skamstøtte. 

Her en historie om en og flere spånkurve i tilknytning til museet.

*

Frederiksborg Amts Avis

27. Marts 1942

LILLERØD

Kurve af Bøgetræ.

Lillerød Kurvefabrik, der er en af landets ældste, har gennem en lang årrække til fabrikationen anvendt fyrretræ fra Sverige til kurve. De sidste år har det imidlertid knebet stærkt at få tilstrækkeligt svensk træ, hvorfor man nu har begyndt at anvende bøgetræ til fabrikationen af kurve, hvilket har vist sig at være udmærket egnet.

Iøvrigt  synes der atter at være kommet stærkt liv i denne gamle fabrikation af kurve på grund af vanskelighederne med indpakningsmateriale m.v.

*

Denne notits i Frederiksborg Amts Avis gav anledning til, at en medarbejder på Jagt-og Skovbrugsmuseet i Hørsholm cyklede til Lillerød og købte en sådan kurv af bøgetræ. Man var på museet netop igang med at indsamle materiale til en udstilling af hvad der under krigen blev produceret af bøgetræ. Genstandene blev udstillet på første sal og hørte til den faste udstilling helt til museets omorganisering og nybygning år  2002. Det hørte til de faste indslag I familiens besøg på museet, at vi skulle op og se vores spånkurv. Tænk at have en kurv på museum, som oven i købet blev smukkere og smukkere for hvert år, fordi den aldrig havde været i brug.

Da museet skulle udvides forærede jeg museet et par kurve mere, en bakkekurv og en spånkurv med låg, som kom til at indgå i den nye udstilling sammen med kurven fra 1942.

Nu er museet nedlagt og hvad der udstillet af samlingen på Djursland har vi endnu til gode at se. Nogen interesse for spånkurve skal man ikke vente sig. Mit tilbud om at modtage min samling blev mødt med et nej tak, efter jeg måtte rykke for et svar. Heldigt da, at Museum Nordsjælland endte med at sige ja tak, det lettede jo en samlers hjerte!

Doneret til Museum Nordsjælland
Spånkurven fra 1942 med spåner af bøgetræ, hank og bånd af fyr. Foto: Kirsten Jein 1989, Jagt- og Skovbrugsmuseet I Hørsholm.
Spånkurvene nævnt s. 70 I kataloget
Den væg spånkurvene indgik i fra 2002

Tags:

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


%d bloggers like this: