Skillingsvise og kistebrev 2

Som samler er man tit ude for ikke at kunne få svar på de spørgsmål, som et fund giver anledning til.

Men tit lader svaret blot vente på sig. I mit fund af en skillingstryksamling i begyndelsen af 70’erne gjorde en tekst med 24 vers om Jesu 24 lidelsestimer især indtryk på mig. For mig lød den litterært interessant. Samlingen fra slutningen af 1700-tallet med sit brogede indhold og sin oprindelse i et husmandssted er i sig selv interessant, men her slår mine kræfter ikke til.

Men Jesus-teksten kunne jeg da efterforske: Hvem har skrevet den, hvor er den blevet brugt? Jeg satte den på nettet, da denne mulighed viste sig i 90’erne.

Det førte til at en mand fik svar på oprindelsen til teksten på en træplade i Gjellerup Kirke. Det er verset til 21. time, netop det vers der giver mig mindelser til Ewald:

21. time, kl. 2. Jesus opgiver sin ånd.

Du i din faders milde hånd

Med saligt råb opgav din ånd.

 O Jesus lad mig ligne dig,

Når døden vil angribe mig.

Altså skillingsvisen var ikke helt gået under radaren!

Men så her næsten over 50 år efter fundet opdager jeg, at teksten optræder på flere kistebreve. Jeg køber i Simrishamn, hvor vi var for at se en udstilling af kurve, en bog jeg nok allerede har, men her med en dedikation fra forfatteren Nils-Arvid Bringéus. Teksten på et svensk kistebrev er gengivet, og han genkender den som en oversættelse fra et dansk kistebrev, som findes nævnt i V.E.Clausens bog om kistebreve og andre folkelige tryk. Den bog har jeg også, men den gengiver ikke teksten fuldt ud, så der har jeg ikke opdaget forbindelsen til skillingsvisen. Altså – et skridt videre i undersøgelsen.

Jeg har sat oplysningen forskellige steder på facebook samt min blog ( https://perolofdk.wordpress.com/2021/09/19/skillingsvise-og-kistebrev/) i håb om, at mere dukker op. Håbet er selvfølgelig også at nogen måtte falde for tekstens kvalitet, som jeg stadig finder bemærkelsesværdig. Teksten findes på denne hjemmeside

http://perolofdk.com/readme2.htm 

Tags: , ,

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


%d bloggers like this: