Blindemuseum lukker

Skilt fra udstillingen 'Flet til alle tider'.. 

Somme tider sker der ting i det stille, ikke unævnt men med småt, hvor vi efterfølgende siger: Havde vi dog bare vidst!

Igår læser jeg i Politiken, at Blindehistorisk Museum i Hellerup om få måneder lukker pga organisatoriske ændringer og indskrænkning af et lejemål. Vi får at vide, at dr. pæd. Birgit Kirkebæk fra Center for Handicaphistorisk Forskning siger, at samlingen er helt unik til at fortælle en samlet museal historie om blindes vilkår i Danmark fra 1780 til 1999. Det er så det. Af deres hjemmeside fremgår at der åbent tirsdage kl. 13-15.

Går man ind på hjemmesiden for Center for Handicaphistorisk Forskning, får man en  besked om en anden samling:

“Bortset fra at samlingen på Andersvænge synes at være sikret bygningsmæssigt og samlingen fra Hjemmet og Samfundet for Vanføre er sikret gennem en overdragelse til Medicinsk Museion, er der intet nyt at berette om de danske handicaphistoriske muser og samlinger. Strukturreformen januar 2007 har gjort området sårbart og usikkert, da vi ikke ved, hvordan regioner og kommuner vil stille sig til bevarelse og udvikling af disse samlinger. Der er dog indledt nye forhandlinger mellem HSHS, Medicinsk Museion og Organisationen Danske Museer (ODM).”

Jeg har hørt om blindemuseet, fordi jeg interesserer mig for kurve, og har haft på programmet, at jeg dog måtte se dem ved selvsyn. Nu mere end haster det. Men den store opgave at løfte disse samlinger og al den viden de repræsenterer og alt det arbejde, der ligger bag, at de overhovedet eksisterer, er jo noget helt andet og meget væsentligere. Hvem pokker har kræfterne til dét? Det er opgaver som synes at være et spejl af en manglende kulturopmærksomhed i tiden. Kun det larmende nyder fortrin, så måske kan kun en ‘kampagne’ med en ‘kanon’ i spidsen redde situationen?

Tags: ,

2 kommentarer to “Blindemuseum lukker”

  1. harning Says:

    Hvor er den slags dog frygteligt!
    Gad vide om en sådan nyhed ville gå ubemærket hen havde det været sjællands historie- som var ved at blive væk…
    Eller kvindernes….

  2. perolofdk Says:

    ..om alt går vel, tager vi ind hurtigst muligt og ser samlingen, måske er der en underskriftsindsamling?

Skriv en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.