Skagen – den reproducerede kunst

Tysk xylografi af Michael Anchers 'Wird das Boot die Landspitze umschiffen?'

Kunstmuseet Arken har for tiden en udstilling om Skagens kunst og dens relation til virkeligheden. På den ene side lukrerer udstillingen på den interesse, der er for ‘Skagen-kunst’ – på den anden side tager den afstand fra den – selvom den siger, at den ikke forholder sig til det kunstneriske – men ved at mistænkeliggøre kunstnernes motiver mistænkeliggør man efter min mening også deres kunst. Man kunne høre det på publikumsbemærkninger – de glædede sig over et billede og syntes at billedteksten forsøgte at mistænkeliggøre denne glæde.

Det er ikke nyt, at der var tale om en betydelig selviscenesættelse bag Skagen-kunsten – ligesom der er det bag det jeg nåede at få set af stedets moderne kunst – men i modsætning til en del moderne kunst, hvor selviscenesættelsen kan virke som det eneste motiv overhovedet – så troede Skagen-kunstnerne vist også på at ders projekt havde et mål der ud over. Jeg tror f.eks. på, at de kunne lide, hvad de så, at de havde medfølelse både i godt og ondt. Når Drachman taler om Skagen-boerne som ‘børn’ eller en ‘race’ tager man helt fejl, når man læser disse ord som identiske med disse ord anvendt i nutidig sammenhæng. De er langtfra hans hovedbudskab, som er krav på ligeværdig behandling af mennesker.

Det faldt mig ind, at det også kunne være  interessant at kende relationen mellem de faktiske kunstværker og så de billeder, som har gjort dem kendte – hele den grafiske virkelighed, grafik som stik og litografi og xylografi, hele den fotoreproducerede æra, afstanden mellem farvegengivelser og originaler, gengivelser på dåser, postkort osv.

Skulle udstillingens katalog indgå i den undersøgelse, må man erkende, at flere farvegengivelser her er langt under lavmålet. Ved at gengive de fleste af billederne har vi en udmærket huskeliste – men det er en misforståelse at tro, at store gengivelser i sig selv er gode. Kroghs fantastiske billede af kvinden som skærer brød er godt at huske – og når man har set det selv, skuffes man af gengivelsen – sådan så det altså ikke ud! Og så behøver det ikke fylde en hel side, som derved kun understreger elendigheden.

Tags: , , , ,

En kommentar to “Skagen – den reproducerede kunst”

  1. digtafon Says:

    Interessant indlæg, jeg må ud at se udstillingen, men nu tænker jeg nok lidt mere over, hvad der står ved billederne.

Skriv en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.