KL og lockout

Redskaberne er klar

Jeg sendte torsdag et læserbrev til Information om Kl og lockout og det blev bragt lørdag. Men fredag hørte jeg så, at KL’s bestyrelse havde besluttet, at de ikke ville lockoute. Nå tænkte jeg så, så gider vist ingen beskæftige sig med mine overvejelser om, hvorvidt KL overhovedet bør kunne lockoute!

Leder så i dag efter en nærmere forklaring på KL’s beslutning, og sandelig, her er den, Nyhedsbrev af 28.4.08 fra KL! Og så viser det sig, at det er jo slet ikke nogen absolut afvisning af at bruge lockoutvåbenet, som er udsendt fra KL, man bevarer truslen intakt. Så debatten er stadig relevant!

Kan KL iværksætte lockout?

 

Per-Olof Johansson, Lillerød

 

Kommunernes Landsforening kan ikke, som alle bør vide, træffe bindende afgørelser på kommunernes vegne, bortset fra på lønområdet. Deraf hele balladen om i hvilket omfang kommunerne lever op til budgetaftalerne med regeringen. Men fører kompetencen på lønområdet til at træffe bindende aftaler automatisk til, at KL også har kompetencen til at iværksætte lockout udenom byrådets beslutning? Hvorfor er der ikke byråd, der føler sig gået for nær i den situation – hele processen vil komme til at køre udenom byrådet, der vil højst blive tale om en efterfølgende orientering om, hvad ”arbejdsgiveren” KL har besluttet og hvorefter man haver sig at rette.

Mer af Per-Olof Johansson om KL 

Citat fra min artikel om KL som den fjerde statsmagt:

Lad så være, at KL mht til lønforhandlinger bør opfattes i advokatens rolle. Men hvordan kan det så ske, at KL gentagne gange kaldes “arbejdsgiver” (s.11). Det var en rolle for KL, hvis der var tale om et kommunalt fællesskab. At foreningen virkelig kan finde på at optræde som arbejdsgiver så man, da der skulle i værksættes en lockout mod socialrådgiverne i 1981 og hjemmesygeplejerskerne i 1995. Det var ikke en besked til byrådene om at træffe beslutning om at lockoute – spørgsmålet kom slet ikke op i byrådene, lockouten blev en realitet på (arbejdsgiveren) KL’s direkte ordre til borgmestrene. Urafstemning kendes ikke, skønt intet kampskridt vel burde kunne iværksættes uden kommunalbestyrelsens aktive medvirken ved egen beslutning.

Tags: , , , , , ,

Skriv en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.